Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör talman Andreas Norlén nominera Magdalena Andersson (S) till statsminister. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Talmannen föreslår Andersson till statsminister – trots saknat stöd

Uppdaterad
Publicerad

Talman Andreas Norlén föreslår Magdalena Andersson (S) som statsminister. Det blir nu upp till riksdagen att avgöra S-ledarens öde, trots att regeringspartierna och Vänsterpartiet ännu inte nått en överenskommelse i regeringsfrågan.

Två veckor har gått sedan Magdalena Andersson fick i uppgift att söka stöd för att bilda regering. Det har hon ännu inte lyckats med, men trots det beslutar nu talmannen att gå vidare i processen.

Förhandlingarna med Vänsterpartiet har ännu inte gått i mål. Knäckfrågan är V:s krav på höjda pensioner. Både talmannen och Andersson gör dock bedömningen att en överenskommelse kan nås innan omröstningen, som äger rum på onsdag.

– Det finns tid fram till omröstningen att slutföra samtal och förhandlingar, säger Andreas Norlén på en pressträff.

– Om viljan finns är jag övertygad om att vi kan stärka ekonomin för de pensionärer som har det sämst ställt och göra det på ett sätt som inte omöjliggör en regeringsbildning. Däremot är det tydligt att det är bråttom, fyller Andersson (S) i.

Begärde inte mer tid

Exakt vilka detaljer som kvarstår i förhandlingarna med Vänsterpartiet vill Andersson inte gå in på, men hon säger att det handlar om hur en förbättring av pensionerna ska utformas. Enligt uppgifter till SVT är regeringen oroad över att V:s pensionskrav kan leda till att den blocköverskridande pensionsuppgörelsen spricker.

Alternativet till nomineringen hade varit att begära mer sonderingstid av talmannen, men där bedömer Andersson det som rimligt att istället gå vidare i processen trots oklarheterna.

– Jag tycker att talmannen varit generös med tid givet att det bara är 10 månader kvar till nästa val. Sverige behöver få en ny regering på plats, säger hon.

Balansgång för Andersson

Innan omröstningen ska förslaget bordläggas två gånger i riksdagen, något som sker senare i dag och i morgon.

När det sedan är dags för ledamöterna att rösta krävs att en majoritet av ledamöterna, 175 stycken, inte röstar rött. I praktiken innebär det att både Vänsterpartiet och Centerpartiet måste rösta gult, alltså lägga ned sina röster, för att Andersson ska tolereras som statsminister.

Centerpartiet har tidigare meddelat att de är redo att rösta gult efter en uppgörelse om strandskydd och skogspolitik, men har samtidigt ställt krav på att Vänsterpartiet inte ska få för stort inflytande. Med andra ord utgör förhandlingarna med V en balansgång för Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.