Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dadgostar: Erdogan utövar utpressning mot oss Foto: SVT

Dadgostar: ”Vi försätter oss i ett beroendeförhållande”

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har sagt nej till Sveriges Natoansökan efter anklagelser om att Sverige är en fristad för terrorstämplade kurdiska PKK.

– Det är mycket allvarligt och det var precis det här vi var oroliga för, säger Nooshi Dadgostar (V) i Aktuellt.

– Vi försätter oss i ett beroendeförhållande med en auktoritär regim som Erdogan som förföljer sin egna befolkning, fängslar oppositionella och bedriver ett krig mot grannländerna. Han har hamnat i en position där han kan utöva utpressning mot oss – det är mycket allvarligt, säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar i Aktuellt.

– Det är vi i Sverige som bestämmer över vår säkerhet- och utrikespolitik och ingen annan.

Men Johan Pehrson, Liberalernas partiledare, menar att Erdogans utspel handlar om att plocka hem poäng inför kommande val.

– Han har en valrörelse framför sig, en dålig ekonomi och hans opinionsstöd är sviktande. Han vill använda det här tillfället för att kasta strålkastarna på sig själv och kanske utkräva tjänster och stöd från Natos medlemsländer, inte minst från USA – det här är ett inrikespolitiskt spel, bedömer jag det som, säger Pehrson.

Pehrson: ”Måste vara beredda på att ge och ta”

Enligt Johan Pehrson så kommer Sverige inte att göra några eftergifter för Turkiet, vare sig när det handlar om att lämna ut personer eller lyfta vapenembargot som ligger.

– Liberalerna kommer aldrig medverka till det, säger han.

Men Dadgostar menar att de ändå kommer att påverkas.

– Vi kommer att behöva ta hänsyn till den här typen av auktoritära regimer framöver. Vi försätter oss i ett beroendeförhållande, det är svårt att komma ifrån det, säger Dadgostar.

– Allt samarbete som innehåller något, som kräver att inte dansa ensam, det klart att det påverkar Sverige på ett eller annat sätt när vi ger oss in i det här måste vi vara redo på att ge och ta, men det betyder inte att vi är inte ensamma i vår kritik mot Turkiet, säger Pehrson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och Nato

Mer i ämnet