Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur märker man att man är smittad av en könssjukdom? I videon listas de vanligaste symptomen för gonorré, syfilis, klamydia, herpes och kondylom. Foto: Andreas Hult

Dagen efter-piller mot könssjukdomar oroar läkare

Uppdaterad
Publicerad

Ett slags dagen efter-piller kan minska spridningen av könssjukdomar om det tas inom 72 timmar efter oskyddat sex. Men läkemedlet kan också öka antibiotikaresistensen i samhället och därför vill svenska läkare inte skriva ut det trots ökad efterfrågan.

Doxycyklin är ett gammalt läkemedel mot flera olika bakteriella sjukdomar som till exempel borrelia och klamydia. Men utomlands har medicinen börjat användas som ett dagen efter-piller mot könssjukdomar. Det kallas då för doxy-pep.

I stället för att ta en hel kur när smittan är konstaterad så tar man två tabletter efter oskyddat sex, ifall att man skulle ha blivit smittad. Och det verkar fungera för vissa.

Skillnader i effekt

– Amerikanska studier på gaykillar har visat en 70-procentig minskning för syfilis och klamydia. Något förvånande så hade det även effekt mot gonorré, säger överläkare Finn Filén på Södersjukhusets Venhälsan.

En studie på kvinnor i Kenya har dock inte visat samma skyddseffekt. Vad det beror på vet man inte.

Det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC kom nyligen med ett förslag på riktlinjer för hur doxy-pep ska användas. Män och transkvinnor som har sex med män kan ta 200 milligram inom 72 timmar efter oskyddat sex med en partner som har haft gonorré, klamydia eller syfilis under det senaste året.

Skrivs inte ut i Sverige

Rekommendationen har lett till en kraftigt ökad efterfrågan på doxy-pep. En studie i Nederländerna visade en tiofaldig ökning bland homosexuella män det senaste året.

– Nu märker vi efterfrågan också bland våra patienter och kollegor som ringer och frågar. Men vi är lite återhållsamma, säger Finn Filén.

Risken att doxy-pep ökar antibiotikaresistensen i samhället gör att svenska läkare inte skriver ut det, trots att vissa könssjukdomar ökat kraftigt i Sverige . Samtidigt oroas svenska läkare av att doxyclin både är billigt och lättillgängligt på nätet och säljs utan recept utomlands.

– Det kan ge en ökad resistens även hos andra bakteriestammar som till exempel stafylokocker. Det skulle vara en katastrof om det får fäste, säger läkaren Anne González på Stockholms mottagning för sexuell hälsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.