Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad vet du om könssjukdomar? Kolla videon och se om du kan skilja myt från fakta. Foto: Beate Oma Dahle

Sant eller falskt – går du på myterna om könssjukdomar?

Uppdaterad
Publicerad

En könssjukdom kan bli riktigt tråkigt för den som smittas och för den som vill slippa drabbas, gäller det att ha koll på fakta.

Har du hört att man kan minska risken för könssjukdomar – om man har sex i en pool? Om det ändå vore så enkelt – den myten kan tyvärr avlivas direkt.

– Man är förvisso i vatten, men närkontakt och slemhinnekontakt kommer ändå att ske, så det är falskt, säger läkare Anne González på Stockholms mottagning för sexuell hälsa.

Gonorré och syfilis har ökat kraftigt i Sverige de senaste tio åren. Anne González har märkt att många patienter tycks sakna kunskap om könssjukdomar och hur man skyddar sig från dem.

– En del tror att man kan smittas om man delar glas med någon men det stämmer inte. En annan vanlig missuppfattning är att det bara är homosexuella som har infektioner i baken.

En annan myt är att oralsex är säkert sex.

– Oralsex kan också ge infektioner som gonorré och klamydia.

Se läkaren Anne González avliva fler myter och slå fast fakta om könssjukdomar i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.