Dagens industri-profilen PM Nilsson blir statssekreterare hos Kristersson

Publicerad

Journalisten PM Nilsson blir statssekreterare hos nytillträdde statsminister Ulf Kristersson (M). Det rapporterar Dagens industri. Han lämnar därmed tidningen, och rollen som chef för ledarredaktionen.

Efter snart tio år som profilerad röst på Dagens Industri lämnar PM Nilsson nu tidningens ledarredaktion för att i stället bli statssekreterare hos Ulf Kristersson.

– Jag fick helgen på mig att tänka över beslutet. Det är något av en identitetskris, jag har jobbat som journalist och redaktör hela mitt liv, säger PM Nilsson till Di och fortsätter:

– Det som gjorde att jag tackade ja är att Sverige befinner sig i ett sådant speciellt läge. Hela omvärlden är i ett jätteallvarligt läge. Och om statsministern vill ha min hjälp är det mycket som ska till för att säga nej.

Enligt tidningen kommer PM Nilsson att få ansvar för den politiska planeringen, med fokus på de frågor som statsministern pekat ut som långsiktigt viktiga för regeringen och landet.

– Det rör sig bland annat om olika typer av frihetsfrågor, för individer, företag och kapital. De skärpningar av rättsstaten som kommer nu handlar om att öka hederligt folks frihet, säger han.

Andra fokusområden uppges vara säkerhetshotet från Ryssland, det svenska försvaret, Sveriges Natomedlemskap och klimat- och miljöfrågan.

PM Nilsson rekryterades till Di:s ledarredaktion 2013. Mellan 1999 och 2008 var han chef för ledarredaktionen på Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.