Vida Mehrannia på en gammal bild med sin man, KI-forskaren Ahmadreza Djalali som sedan 2016 sitter fängslad i Iran. Foto: Privat

Fängslade svenska forskarens fru: Diskriminering

Uppdaterad
Publicerad

Hennes man Ahmadreza Djalali riskerar att avrättas i Iran när som helst. Trots det hörde ingen av sig till Vida Mehrannia när Sverige nu för första gången gör ett fångutbyte för att få hem andra svenskar. Nyheten kom i stället från hennes man, över telefon från det ökända Evinfängelset i Teheran.

– Har du hört nyheterna? frågade han.

Ahmadreza Djalali fick under lördagen ringa hem efter att beskedet offentliggjorts i iranska medier. Sverige har för första gången gått med på ett fångutbyte med diktaturen. I utbyte mot livstidsdömde Hamid Noury, fälld för medverkan till massavrättningar av politiska fångar 1988, släpps Johan Floderus och Saeed Azizi fria och får komma hem, meddelar statsminister Ulf Kristersson.

Fångutväxling mellan Sverige och Iran

Har suttit isolerad

Ingenstans nämner han Ahmadreza Djalali, tvåbarnsfar och forskare vid Karolinska institutet, som fängslades 2016 och dömdes till döden 2017 för ”korruption på jorden” efter att han besökt sitt gamla hemland för att föreläsa om katastrofmedicin.

Hans fru Vida Mehrannia skakade när hon fick höra vad som hänt.

– Jag har inga andra ord att beskriva det med än diskriminering, säger hon till TT.

Han fick svenskt medborgarskap 2018, medan han befann sig i fångenskap. Han har utstått hård behandling och suttit i isoleringscell under långa perioder. Det går knappt att känna igen honom på bilder som tagits under hans tid i fängelse.

Ändrat besked

Vida Mehrannia säger att det svenska beskedet tidigare varit att Sverige inte har något avtal om fångutbyte med Iran. Men allt det ändrades när Johan Floderus fängslades 2022. Enligt många bedömare tillfångatogs han som en direkt reaktion på den svenska domen mot Hamid Noury.

– De hade samma dom, båda anklagas för att spionera för Israel. Men de har inte prioriterat min man.

– Om de verkligen ser oss som svenska medborgare, varför anstränger de sig inte lika mycket för min familj? säger Vida Mehrannia.

Amnesty kritiskt

Anna Johansson, svenska Amnestys ordförande, är också kritisk. Enligt henne har Sverige nu har spelat ut sitt absolut starkaste kort för att få Ahmadreza Djalali frisläppt.

– Här återstår en fråga till regeringen, hur kommer den nu att agera för att säkerställa att han också blir frisläppt? säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsminister Ulf Kristersson om att livstidsdömde Hamid Noury växlas mot Johan Floderus. Foto: Hossein Yarahmadi/Mizan News Agency via AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fångutväxling mellan Sverige och Iran

Mer i ämnet