Feredrik Wass, journalist och bloggare Foto: Johanna Hanno

Dags att visa ”digitalt civilkurage”

Uppdaterad
Publicerad

Efter granskningen om näthat är det nu många som tar ställning mot hatet.

En av dem är journalisten och bloggaren Fredrik Wass:

– Våga säga ifrån. Gå inte bara därifrån när du tycker de är dumma i huvudet. Säg till när du tycker att en kommentar inte känns OK, säger Fredrik Wass.

Inför Uppdrag gransknings program om hat på nätet påonsdagen publicerade Fredrik Wass en kommentar på  sin blogg där han uppmanartill ”digitalt civilkurage”.

– Gemene man som känner att de inte är speciellt argaeller att de hatar måste också lägga sig i – inte bara överge kommentarstrådar på Facebook när vi tycker att de är dumma ellerjobbiga, säger Fredrik Wass.

UG – Näthat

– Vi måste våga skrivaatt ”det här sättet du skriver på känns inte bra, det känns inte OK”, sägerhan.

Fredrik Wass menar naturligtvis inte att man behöver lägganer en massa tid på tusentals kommentarer. Det orkar ingen göra. Men om allainte bara suckar över att ”den där har inte fattat någonting” är mycket vunnet, tycker Fredrik Wass.

– Man borde stanna upp lite och tänka på att man är en delav strukturen på nätet, säger han.

Fredrik Wass tror att många tycker att de är ”fina ochhärliga killar”  som inte alls har med hatet att göra och inte kan känna igen sig ipåhoppen och annat uttryck för hat på nätet.

Men enligt Fredrik Wass är det dags för de ”goda” attreagera på nätet. Han säger att han också ofta känner reflexen att bara ge sigiväg när det blir för obehagligt på nätet men nu har han börjat försöka ändradig.

Lägga sig i

– Det senaste året har jag börjat lägga mig i mera. Jag harblivit mer konfrontativ. När jag ser något kränkande eller fördomsfullt lämnarjag det inte bara utan tar diskussionen, säger han.

– Det handlar inte om att omvända den person du diskuterarmed. Det är väldigt ovanligt att någon skriver ”OK, du har rätt, nu går vividare”, säger Fredrik Wass.

– Det gäller inte ett vinna den specifika diskussionen. Detstannar ofta vid ”nu har du sagt ditt och jag mitt, nu kommer vi inte längre”.

Men Fredrik Wass hoppas att, nästa gång personen ska kommenteranågot, blir det kanske med lite mer eftertanke.

Få kommenterar

Enligt Fredrik Wass är det bara en liten del av dem som ärinne på en webbsida som är benägna att kommentera. Det är lika mycket de andrasom det gäller att påverka.

Ett exempel, där Fredrik Wass reagerat, var när Astrid, 14år, reagerade mot toalettskylten på en skola i Luleå som visade en pojke somtjuvkikar på en flicka på toaletten. Astrid tyckte den var sexistisk.

 –  En bekant till migskrev att ”nu har tramset gått för långt” och tyckte det var OK att ha en sådanbild, berättar han.

Flera personer höll med inlägget och tyckte att det gått förlångt när man inte fick ”skratta åt saker längre” och att Astrid verkade ”heltkonstig”.

– Njaaa, kände jag, det är nog inte OK. Jag måste gå in ochsäga något och då gjorde jag det, säger Fredrik Wass.

Då började ett meningsutbyte där några höll med Wass ochandra var emot och någon var ”helt galen”.

– Alla blev förstås inte övertygade men det blev ändå endiskussion och jag tycker att det fanns ett värde i det. Nu ryggdunkades intelängre bara personen som gjort det första inlägget , säger  Fredrik Wass.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Näthat

Mer i ämnet