Sveriges högre tal förklaras troligen av bättre rapportering, speciellt för arbetsrelaterade sjukdomar, enligt utredarna. Foto: TT

Dålig arbetsmiljö kostar Sverige miljarder varje år

Uppdaterad
Publicerad

Sverige går miste om motsvarande fyra procent av BNP varje år till följd av dålig arbetsmiljö, enligt siffror internationella arbetarorganisationer. Cancer och belastningsskador är de vanligaste orsakerna till kostnaderna.

Dålig arbetsmiljö i Sverige kostar varje år 164 miljarder kronor enligt en internationell kartläggning, rapporterar tidningen Arbetarskydd. Det är fyra procent av BNP.

– Det är inte acceptabelt. Jag kan inte säga vad som vore en acceptabel siffra, men fyra procent av BNP är alldeles för mycket, säger Carin Håkansta, senioranalytiker och forskare på Arbetsmiljöverket, till tidningen.

Högre än EU-snittet

Medelvärdet för kostnaderna för olycksfall och arbetsrelaterade sjukdomar inom EU är 3,3 procent av bruttonationalprodukten.

Sveriges högre tal förklaras troligen av bättre rapportering, speciellt för arbetsrelaterade sjukdomar, enligt utredarna.

Cancer vanligast

Arbetsrelaterad cancer står för huvuddelen av kostnaderna i de flesta europeiska länder, följt av belastningsskador, skriver Arbetarskydd. Det finns inga tillförlitliga siffror på vad brister i den psykosociala arbetsmiljön kostar.

Siffrorna kommer från internationella arbetsmiljökommissionen ICOH, internationella arbetsorganisationen ILO och Europeiska arbetsmiljöbyrån.

Kostnaderna har räknats ut på basis av arbetsrelaterade olyckor, skador och sjukdomar som leder till tidig död eller sjukfrånvaro och som ger förlorade arbetade år. Förlusten av arbetade år leder till lägre produktion, vilket ses som en kostnad. Statistiken tar inte hänsyn till hälso- och sjukvårdskostnader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.