Dålig ekonomi i vart femte hushåll

Uppdaterad
Publicerad

Vart femte hushåll har svårt att få ekonomin att gå ihop. Det gäller särskilt för ensamstående med barn och för unga. Det visar en undersökning från Länsförsäkringar.

Runt 5.400 personer mellan 16 och 69 år har fått svara på hur de uppfattar sin ekonomi. En fjärdedel av person- erna under 24 år och hälften av de ensamstående med barn anser att deras ekonomiska läge är dåligt.

I hushåll med mer än en inkomst tycker 80 procent att det ekonomiska läget är ganska gott. Personer över 65 år är mest nöjda med sin ekonomi.

Stor skillnad på gifta och ensamstående

-Situationen för de ensamstående utan barn sticker ut väldigt mycket. Det är stor skillnad på hur gifta och sambor med barn upplever sitt ekonomiska läge, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

Bland personer över 65 år uppger 83 procent att ekonomin är ganska eller mycket god.

-Det här är nog en avspegling av att det handlar om en attitydundersökning där intervjupersonerna själva talar om hur de upplever sin ekonomi och inte hur det faktiskt ser ut. Många pensionärer har det kärvt ekonomiskt, men upplever kanske ändå att de har det ganska bra, säger Elisabeth Hedmark.

Räknar inte med förbättring

Och alla pensionärer är inte nöjda. Nästan var fjärde säger att ekonomin försämrats det senaste året och 29 procent tror att det blir ännu mindre pengar att röra sig med det närmaste året.

Undersökningen gjordes i oktober och november förra året och det är möjligen orsaken till att de flesta intervjupersoner inte räknar med några större förbättringar i år, trots att många kan räkna med höjda löner, sänkta skatter och måttliga prisökningar i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.