Imamen Abo Raad är en av dem som nu får utvisningsbeslut. Inrikesminister Mikael Damberg (S) meddelade regeringens beslut på torsdagen. Foto: SVT/TT

Damberg om de frisläppta islamisterna: Utvisningshinder ska undanröjas

Uppdaterad
Publicerad

Sex radikala islamister som Säpo klassar som säkerhetshot och som regeringen beslutat ska utvisas har släppts fria. Anledning: Utvisningarna kan inte verkställas på grund av situationen i deras hemländer. Men regeringen arbetar för att undanröja de hinder som finns för utvisning, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Totalt togs sex personer i förvar enligt lagen om särskild utlänningskontroll (LSU) vid Säpos offensiv i våras.

Och i veckan beslutade regeringen att männen, som enligt Säpo bidrar till islamisk radikalisering och utgör en fara mot Sverige, ska utvisas.

Sex muslimska ledare utvisas

Men utvisningarna kan inte verkställas på grund av situationen i deras hemländer.

”Äventyrar Sveriges säkerhet”

Moderatledaren Ulf Kristersson går till hårt angrepp mot Stefan Löfvens regering angående frisläppandet av de sex männen.

– Det är en absurd situation. Om man inte kan utvisa människor som borde lämna landet, så är det minsta man kan begära att de åtminstone hålls i förvar och inte bara släpps helt fria, säger Ulf Kristersson till SVT.

Han anklagar regeringen för att inte ha fått till ny lagstiftning i tid.

– Det är ett oacceptabelt långsamt agerande. Precis den här situationen kunde vi förutse för länge sedan, men regeringen tog ett helt år på sig att tillsätta en utredning och den är inte klar än. Det regeringen gör är att äventyra Sveriges säkerhet, fortsätter Kristersson.

”Arbetar för att hindren ska undanröjas”

Inrikesminister Mikael Damberg svarar nu på kritiken.

”Regeringen har fattat beslut om att männen ska utvisas. Migrationsöverdomstolen har kommit fram till att det föreligger hinder mot att verkställa utvisningarna, vilket regeringen är bunden av. Men vi arbetar för att dessa hinder ska kunna undanröjas. Vilka kontakter vi har eller hur detta arbete bedrivs kommer jag inte kommentera eftersom det skulle försämra chanserna att lyckas”, skriver inrikesminister Mikael Damberg i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

”Kontrollen kan förstärkas”

Mikael Damberg skriver också:

”Det finns ingen ovillkorlig rätt för utländska medborgare att vistas i Sverige. Lagen om särskild utlänningskontroll ger stöd för att utvisa personer som bedöms utgöra en säkerhetsrisk, vilket nu också skett. Det är rimligt. Regeringen har sedan tidigare tillsatt en utredning som har i uppdrag att vässa lagen och se över tidsgränsen för verkställighetsförvar och användning av t ex fotboja så att kontrollen kan förstärkas i avvaktan på att en utvisning kan verkställas.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sex muslimska ledare utvisas

Mer i ämnet