Oklart hur regeringen ska rösta om bensinskatten: ”Fortsätter diskutera”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tvingas lägga fram förslag om sänkt bensinskatt i vår – eftersom M, KD, och SD-budgeten gick igenom i riksdagen. Det är dock oklart om regeringen kommer rösta för eller emot sitt eget förslag.

Det säger finansminister Mikael Damberg (S) i Agenda, där han också säger att han är beredd att agera om höga elpriser påverkar hushållen för hårt.

Ett av förslagen som regeringen måste genomföra efter tillkännagivande av riksdagen är en sänkning av bensinskatten med 50 öre litern i vår. M:s ekonomiskpolitiske talesperson Elisabeth Svantesson säger att det handlar om att få ekonomin att gå ihop för fler människor.

Förslaget fanns inte med i regeringens budget, som tycker att det är oförenligt med målet om att sänka Sveriges koldixodiutsläpp. Damberg säger i Agenda att man kommer att respektera riksdagens tillkännagivande.

– Vi ska lägga fram ett förslag om sänkt bensinskatt, det kommer vi att lägga på riksdagens bord.

SVT: Kommer ni själva att rösta emot ert eget förslag eftersom ni är kritiska mot det?

– Vi kommer att presentera det när vi lagt förslaget och när vi kommit vidare i regeringsarbetet. Det finns två vägval att göra, det ena att hålla fast vid vår budget eller att acceptera att en riksdag har fattat det här beslutet om inriktningen för statens budget. Vi kommer att fortsätta diskutera det, säger Mikael Damberg.

Damberg beredd att agera om elpriset

M vill se en sänkt skatt på el under januari-februari och Damberg är redo att se över vilka vägar som är möjliga för att lösa problemet, som han kallar relevant.

– Framförallt är jag beredd att titta på hur elpriserna utvecklas och hur det påverkar hushållen. Fortsätter de att påverkas hårt är jag beredd att agera, säger Mikael Damberg.

Elisabeth Svantesson svarar:

– Vi är fyra partier som säger att det här ska göras, jag tänker söka stöd hos fler partier i riksdagen, gör inte regeringen det så tänker vi ta initativ.

Se hela Agenda i SVT Play här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.