S-kängan mot högeroppositionen: ”Servettskiss”

Uppdaterad
Publicerad

M, SD och KD har enats om ett gemensamt budgetförslag. Åsa Westlund (S), ordförande i finansutskottet, går nu till hårt angrepp mot högeroppositionen.

– Vi hoppas att Sverige slipper styras på den här servettskissen.

Partierna i oppositionen till höger har arbetat fram ett gemensamt motförslag till regeringens statsbudget. De föreslår bland annat sänkt inkomstskatt, skärpt migrationspolitik och sänkta skatter på bensin och diesel. Men Liberalerna valde att ställa sig utanför.

– Vi tycker, med tanke på klimatkrisen, att det är fel väg i det här läget, säger Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson, till SVT.

”Monumentalt misslyckande”

Åsa Westlund ser det faktumet att oppositionen inte fick med sig Liberalernas i budgetförslaget som en svaghet.

– Det är ett monumentalt misslyckande efter att ha förhandlat i två månader, fyra partier, ändå är det bara tre partier som går fram med ett begränsat antal förslag. Så det känns absolut som ett misslyckande från deras sida.

Men det räcker med de här tre partierna för att få majoritet i utskottet i alla fall?

– Det kan det göra. Det återstår att se vad som händer med den här budgethanteringen men vi hoppas att Sverige slipper styras på den här servettskissen, säger hon och refererar till det Stefan Löfven kallade Moderaternas och Kristdemokraternas budgetreservation 2018.

Vad är det mer konkret du vänder dig mot?

– Innehållsmässigt är det tydligt att deras förslag ökar ojämlikheten, att vi riskerar högre arbetslöshet eftersom att de slaktar mycket av arbetsmarknadspolitiken. Och det blir mindre tid för barnen. Sedan är det också bara ett antal punkter de är överensom och det är ett svaghetstecken.

”SD håller taktpinnen”

Åsa Westlund anser att samarbetet på högerkanten inte bara ska ses som en uppgörelse kring den här budgeten.

– Jag tror att många partier i Sveriges riksdag som ser vad som har hänt i dag, nämligen att SD, M och KD har tagit ett första steg för att bilda en helt ny regering där SD håller i taktpinnen.

Moderaterna slår ifrån sig kritiken.

– Om en mycket stor satsning på rättsväsendet, höjda polislöner och sänkt skatt för pensionärer är en servettskiss för S så säger det en hel del om deras prioriteringar, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson, i en kommentar till SVT.

Budgeten som de tre oppositionspartierna lagt fram har dessutom stöd av fler ledamöter än vad regeringspartiernas budget har än så länge, kommenterar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.