Mikael Damberg konstaterar att bokslutet för 2020 är ”ganska mörkt” gällande skjutningar och gängkriminalitet. Foto: TT

Damberg: Skjutningarna ökade med 10 procent

Uppdaterad
Publicerad

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att regeringen är ”kompromisslösa mot gängen”. Samtidigt har skjutningarna gått upp med 10 procent från år 2019 till 2020.

– Det är ett fortsatt svårt läge men min sammanlagda bedömning är att vändningen kommer i år. 2021 kommer bli ett leveransår, sa inrikesministern under en pressträff på måndagen.

Det är dystra siffror inrikesministern presenterar under måndagens presskoneferens. Under 2020 inträffade 366 skjutningar, i nära hälften av fallen skadades eller dödades människor. Totalt dog 47 personer och 117 skadades, enligt polisens statistik.

– Det är en ökning av dödsskjutningarna med 10 procent. Det är höga nivåer som vi varken accepterar eller vänjer oss vid, säger Mikael Damberg.

Ska strypa finansieringen

I flera regioner ökade våldet under förra året, bland annat i Öst och Väst. Värst den kraftigaste ökningen syns i Stockholm. Men det finns positiva exempel. I Malmö, som tidigare varit hårt drabbat, minskade skjutningarna för fjärde året i rad.

– Över hälften av dödsskjutningarna sker i eller i anslutning till utsatta områden, säger Damberg.

Nu vill regeringen fokusera på att bryta nyrekrytering till kriminella gäng och strypa deras finansiering. Men det handlar också om mer långsamma processer som att förbättra skolresultat och ökad integration.

”Sorgligt att det gått så långt”

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna säger att han saknade konkreta åtgärder.

– Min spontana reaktion är att vi har ett bekymmersamt läge – skjutningarna ökade förra året från redan höga nivåer. Det är sorgligt att det har gått så här långt och då förväntade jag mig att regeringen skulle presentera nya åtgärder, men det var inget nytt.

Johan Forssell vill att polisen till exempel ska få avlyssna människor som är knutna till kriminella gäng, även då det inte finns en konkret brottsmisstanke. Exakt var gränsen ska gå för att anses vara knuten till ett kriminellt gäng kan han inte svara på just nu.

– Det ska så klart prövas i domstol så att det används rättsäkert. Men det är ett sätt att nå gängledarna. Vi vill också se en dansk gänglag, där man får ett strängare straff när brottsligheten är gängrelaterad.

Fler poliser

Regeringen har lovat att de polisanställda ska bli fler och enligt Mikael Damberg är polismyndigheten halvvägs till målet om 10 000 fler poliser 2024, jämfört med 2016.

– Det har aldrig funnits så många poliser i Sverige. Tidigare ökade det mest på den civila sidan men nu sker även rekryteringen av poliser. 2020 blev det 1075 fler poliser, säger Damberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.