Moderaternas rättspolitiske talesperson, Johan Forssell, vill se en rad åtgärder inom rättspsykiatrin efter knivmordet i Rissne. – Vi talar om en dömd mördare som bara kunde springa ifrån sina ledsagare, säger han till SVT. Foto: Polisen/TT/Ali Lorestani

Toppolitikern om rymningen: ”Det är en skandal”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas rättspolitiske talesperson, Johan Forssell, vill se en rad förändringar vad gäller säkerheten inom rättspsykiatrin efter knivmordet i Rissne.

– Jag förutsätter att det kommer att bli en förändring, för att det är så många personer som kunnat avvika och nu fick det ett väldigt tragiskt resultat, säger han.

Enligt uppgifter till SVT var ledsagarna vid rättspsyk i Huddinge ute med ett flertal patienter under den promenad som föranledde rymningen i mitten av december. Att mannen som rymde senare skulle göra sig skyldig till ett knivmord har skapat upprördhet bland många. Däribland Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiske talesperson.

– Det är fruktansvärt att det har gått till på det här sättet. En person som blivit dömd för ett mord ska inte kunna avvika så här enkelt som han har gjort, säger han.

Knivattacken i Rissne

Fem rymningar på fem år

I Region Stockholm är det bara Helixkliniken i Huddinge, som ger rättspsykiatrisk vård på den högsta säkerhetsnivån. Enligt klinikledningen vid Rättspsykiatri Vård Stockholm var rymningen den femte sedan 2016 och alla avvikelser har skett under ledsagade promenader. Detta ska dock vara första gången ett nytt brott utförts under rymningen, enligt vad klinikledningen känner till.

Samtidigt har det skett en rad rymningar från rättspsykiatriska kliniker i landet de senaste åren och Johan Forssell (M) menar att politiken inte hängt med.

– Det här verkar vara lite av en blind fläck, säger han.

Socialdemokraternas justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg (S) har båda hänvisat till socialdepartementet för kommentar kring det inträffade. Departementet har dock inte lämnat något svar på Forsells utspel.

Se mer i videon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivattacken i Rissne

Mer i ämnet