Den 20-årige man som åtalats för att ha dödat en man i 45-årsåldern vid en bankomat i Rissne lider inte av en allvarlig psykisk störning, enligt Rättsliga rådet. Foto: SVT och Polisen

Mordåtalad rymling från rättspsyk inte sjuk

Uppdaterad
Publicerad

Den 20-årige man som rymde från rättspsyk och högg ihjäl en man vid en bankomat i Sundbyberg lider inte av en allvarlig psykisk störning, enligt ett yttrande från Rättsliga rådet.

Slutsatsen går tvärtemot resultaten från den rättspsykiatriska undersökningen.

Mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård 2018 efter att ha knivmördat en jämnårig elev på en skola i Enskede, men i december förra året rymde han från personalen på rättspsyk i samband med en promenad.

Under tiden på rymmen ska han enligt åtalet ha gjort sig skyldig till flera brott. Det gäller dels knivmordet på en man i 45-årsåldern vid en bankomat i Rissne i Sundbyberg den 2 januari i år, dels ett rån vid samma bankomat några dagar tidigare, samt ett rånförsök vid en annan bankomat två dagar efter knivattacken.

Gällande knivattacken har mannen sagt att han högg mannen, men att avsikten inte var att döda honom. Enligt åtalet mördades offret genom upprepade knivhugg mot bröstet, halsen och huvudet.

Hög risk

Vid tiden för rymningen i december bedömdes mannen fortsatt lida av en allvarlig psykisk störning och risken för återfall i allvarlig brottslighet ansågs som hög om vården skulle upphöra.

Efter det att han greps på nytt genomfördes en ny rättspsykiatrisk undersökning. Även då var slutsatsen att han led av en allvarlig psykisk störning både vid gärningen och vid tiden för undersökningen.

Men mannen överklagade utlåtandet till Rättsliga rådet, ett självständigt organ som är knutet till Socialstyrelsen, som nu gör en helt annan bedömning. Enligt yttrandet lider han inte av en allvarlig psykisk störning varken nu eller vid tiden för knivattacken. Det finns därmed inga förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård och något fängelseförbud föreligger ej.

Inte sjuk

Mannen själv delar Rättsliga rådets uppfattning, säger hans försvarare Martin Persson.

– Hans uppfattning är att han inte lider av en allvarlig psykisk störning.

Huvudförhandlingen avslutades förra veckan och Martin Persson yrkade på att hans klient ska dömas till ”ett kortare fängelsestraff” med tanke på hans låga ålder.

– Jag har yrkat att han inte ska dömas för mord eftersom han inte har haft ett uppsåt.

Enligt Martin Persson är huvudregeln att ett yttrande från Rättsliga rådet väger tyngre än det från en rättspsykiatrisk undersökning.

– Men det är domstolen som bestämmer i slutändan, säger han.

Vill se vård

Åklagare Maria Hävermark yrkade trots utlåtandet i första hand att mannen återigen ska dömas till rättspsykiatrisk vård.

– Jag argumenterade för att man ska titta på det en gång till. Det har att göra med att han avtjänade en tidigare påföljd som han rymde ifrån, och dessutom RPU:n som säger att han led av en allvarlig psykisk störning.

Om domstolen i stället väljer ett fängelsestraff yrkar hon på 14 års fängelse för mord.

Solna tingsrätt meddelar sin dom den 25 maj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Joakim knivmördades i Rissne. SVT har träffat hans flickvän Faouzia som berättar om kvällen som slutade i katastrof. – Jag förstår inte att han är död, säger hon. Foto: Privat

Flera personer larmade polis vid 20.30-tiden lördagen den 2 januari om en man som var allvarligt stickskadad i Rissne centrum i Sundbyberg, nordväst om Stockholm. Offret, en man i 45-årsåldern, fördes med livshotande skador till sjukhus med ambulans, men strax efter midnatt meddelade polisen att hans liv inte hade gått att rädda.

Mannen hade attackerats av en knivbeväpnad man i samband med att han tog ut pengar vid en bankomat. Enligt polisen fanns det inget som tydde på att offret och gärningsmannen kände varandra, vilket senare bekräftats av gärningsmannens egen berättelse.

Fyra dagar senare greps en man i 20-årsåldern misstänkt för mordet. Före gripandet hade polisen publicerat en bild från en övervakningskamera på den misstänkte.

Mannen erkände omedelbart att han hade huggit mannen. Han erkände dock inte mord och menade att avsikten inte var att döda, utan att han endast hade varit ute efter offrets pengar. I polisförhör uppgav mannen att han blev arg när personen gjorde motstånd och därför högg honom för att ”visa att det var allvar”.

Kort efter gripandet framgick det att mannen i december 2020 hade rymt från den rättspsykiatriska kliniken i Huddinge där han vårdades. Mannen var dömd till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning efter att ha knivmördat en jämnårig elev på en skola i Enskede 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivattacken i Rissne

Mer i ämnet