Dan Josefsson, producent bakom Dokument inifrån-serien om mordet på fyraårige Kevin i Arvika 1998. Foto: SVT/TT

Dan Josefsson: Jag har sett vilka övergrepp de har utsatts för

Uppdaterad
Publicerad

Dan Josefsson, producent bakom SVT:s dokumentärserie Fallet Kevin, är glad och rörd efter dagens besked att bröderna rentvås från misstankarna mot dem.

– Bröderna och deras familj har en stor plats i mitt hjärta, säger han.

Beskedet att bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén rentvås från misstankarna i Kevin-fallet togs emot med glädje av Dan Josefsson, som började intervjua bröderna sommaren 2016.

– Jag är jätteglad. Det här är den största dagen i min karriär som journalist, säger han till SVT Nyheter.

Fallet Kevin

Efter att han gått igenom förundersökningen till fallet så har han aldrig tvivlat på deras oskuld säger han.

– Det finns ju ingenting. Jag har ju också sett precis vad de utsatts för och vilka övergrepp det handlar om.

”Enormt maktlös”

Han säger att det krävts en hel del för att göra dokumentärserien.

– Vi är ju flera som har jobbat med det här och dessutom under lång tid. Det här är ingenting som man snyter ur näsan på någon redaktion. Det krävdes nog ett public service-företag för att kunna göra detta.

Granskningen inleddes efter att Rickard L Sjöberg, docent i medicinsk psykologi, larmat om att något inte stod rätt till. Han har doktorerat om barns vittnesmål och har sagt att han blir illamående av att tänka på vad bröderna som små pojkar utsattes för.

Dan Josefsson tycker att fallet visar på journalistikens viktiga roll.

– Att avslöja maktövergrepp är ju en klassisk uppgift för journalister. När rättssystemet, som förvaltar statens maktmonopol, använder det till att göra övergrepp så står individen enormt maktlös. Då är det så viktigt att som journalist hjälpa rättvisan att komma på rätt köl igen.

Vågade berätta

Att familjen vågade lita på honom säger han har varit det som slutligen avgjorde att de nu fått upprättelse.

– De diskuterade i fem månader om de skulle våga lita på mig. Det säger något om hur rädda de var. Men sedan sa de ja. Hade de inte gjort det så hade inget hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Kevin

Mer i ämnet