Danmarks plan: 300 000 coronatester i veckan

Uppdaterad
Publicerad

Fram till förra veckan hade Danmark testat mer än dubbelt så många för covid-19 som Sverige i förhållande till befolkningens storlek. Och testningen kommer att utökas än mer för att kunna kontrollera smittspridningen när landet nu öppnar upp mer och mer.

I Danmark släpper man nu gradvis på de restriktioner som infördes för att stoppa coronaviruset. Skolor, frisörer och förskolor har öppnat igen, och samtidigt ökar man testkapaciteten för varje vecka.

En del i smittspårningen handlar också om att personer som testat positivt själva ska höra av sig till dem som de varit i kontakt med för att de i sin tur också ska gå och testa sig.

– Vi behöver hålla smittan nere nu och det ska vi göra med hjälp av fler tester och mer smittspårning, säger Allan Randrup Thomsen, professor i virologi till SVT:s Agenda.

Testade långt fler än Sverige

I Sverige testas i första hand människor som vårdas på sjukhus och på äldreboenden, men även allt fler anställda inom vård och omsorg. Ändå ligger Danmark steget före.

Förra veckan, 20-26 april, testade Danmark runt 68 000 personer samtidigt som 24 000 människor testades i Sverige.  

Detta trots att Folkhälsomyndigheten redan i början av april hoppades kunna testa upp emot 100 000 i veckan inom bara några veckor. 

Så blev det inte och nu är förhoppningen att 100 000 svenskar ska kunna testas i mitten av maj istället.

I Danmark är målet att kunna utföra 300 000 tester i veckan och att alla som vill ska kunna testa sig. 

Se mer i kvällens avsnitt av Agenda klockan 21.15 i SVT2 eller i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.