Jan Jörnmark är docent i ekonomisk historia specialiserad på globaliseringens effekter på platser och samhällen. Här i en övergiven gruvlav i Norberg, Västmanland. Foto: Foto: Magnus Hjalmarson Neideman, TT arkiv

Därför är det bostadsbrist och så kan den lösas

Uppdaterad
Publicerad

Avdragsgillt bosparande, statliga startlån och särskilda hyreslägenheter där endast låginkomsttagare från orten får möjlighet att bo. Det är enligt ekonomihistorikern Jan Jörnmark några av lösningarna på bostadskrisen för de unga. Den svenska bostadspolitiken är uppbyggd kring en seglivad myt, menar han.

Varför har unga så svårt att komma in på bostadsmarknaden?

– I tillväxtregionerna finns dubbla lås på bostadsmarknaden som utestänger dem: De är för unga för att ha kunnat spara ihop pengar till en ägd bostad. De har inte heller hunnit skaffa tillräcklig kötid för att få en äldre, billigare hyresrätt och nyproduktion är ofta nästan dubbelt så dyr att hyra. Bland annat på grund av höga byggkostnader och tomtpriser.

SVT granskar bostadsmarknaden

– Bostadssektorn består i dag av ett stort antal marknader, belägna på olika ställen, där efterfrågan skiljer sig åt mellan olika typer av bostäder: villor, bostadsrätter och hyresrätter. Då går det inte att föra en politik som utgår från att samma typ av hyresrätt ska vara attraktiv för alla. Särskilt när den i ofta blivit så dyr att den knappt är attraktiv för någon. Det är därför man kört fast.

”Fortsätta en politik som dog från 70-talet”

Vad har man gjort för fel?

– Jag kallar det ”myten om den generella bostadspolitiken”, man försöker fortsätta en politik som dog från 1970-talet och framåt när medelklassen först började flytta till villor och senare även till bostadsrätter. I dag bor 60 procent av svenskarna i bostäder som de äger. Ytterligare 25 procent bor i gamla hyresrätter med relativt låg hyra, kontrakt som de ogärna släpper.

– Därmed har bostadsfrågan löst sig för 85-90 procent av befolkningen, de är nöjda med hur de har det och flyttar inte på sig. Resten, många av dem unga, har inga realistiska alternativ att skaffa bostad på de orter där det även finns jobb och utvecklingsmöjligheter.

”Förmånliga startlån”

Hur anser du att bostadsbristen kan lösas?

– Avdragsgillt bosparande för unga är ett sätt som prövats i Norge, att skatten sänks på inkomster som sätts av till att köpa bostad. Förmånliga startlån ett annat. Dessutom tycker jag att det som internationellt kallas ”social housing” ska införas.

– Det handlar om hyresrätter med lägre hyror där hyresgästen måste uppfylla vissa krav för att kunna få kontrakt. Alla ska inte kunna bo där, bara folk som levt på orten en viss tid och som inte har för höga inkomster. Viktigt är också att dessa hyresrätter aldrig någonsin ombildas till bostadsrätter.

Förtydligande: Jan Jörnmark är docent i ekonomisk historia och en av Sveriges främsta experter på bostadsmarknaden. Han är sedan en tid också lokalpolitiker i Göteborg för partiet Demokraterna.

Fakta: Så gjordes undersökningen

  • SVT har samlat in alla försäljningar på internetsajten Hemnet.
  • Det är drygt 117 000 försäljningar som har skett under perioden 2019-03-01 till 2020-02-29.
  • Vi har sedan räknat ut den totala månadskostnaden för varje bostad – och där inkluderar vi ränta (1,49 %), amorteringar (2 %), eventuell månadsavgift och driftskostnad.
  • Vi har antagit att köparen har pengar till kontantinsatsen på 15% av köpesumman.
  • För att avgöra om ungdomen har råd med månadskostnaden har vi använt Konsumentverkets Flytta hemifrån-budget. I budgeten läggs 36 % av den disponibla inkomsten på boendet.
  • Vi har tagit fram medelinkomsten för en person mellan 20-24 år i varje kommun, räknat ut den disponibla inkomsten per månad och jämför med den totala månadskostnaden för lägenheter i kommunens centralort.
  • Slutligen räknar vi antalet lägenheter där den totala månadskostnaden underskrider 36 % av ungdomens disponibla inkomst.

Undersökningen har inte behandlat hyresrätter utan enbart ägt boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar bostadsmarknaden

Mer i ämnet