I klippet får du se bostäderna som sålts för en miljon Foto: Grafik: Truls Wallin/SVT Design

SVT går husesyn: Vad får du för en miljon?

Uppdaterad
Publicerad

En miljon kronor. Det låter som mycket pengar, men hur mycket bostad får du? Går det att få en stor villa? SVT har gått husesyn för att reda ut vad en miljon kronor egentligen är värt på bostadsmarknaden i Sverige.

SVT har kartlagt villor, radhus och bostadsrätter som sålts på bostadssajten Hemnet under ett års tid. Endast 14 procent av alla sålda bostäder gick för en miljon eller lägre.

Trots att priset är samma så är de 546 sålda bostäderna helt olika på insidan. I klippet ovan kan du se bilder från insidan av de sålda bostäderna och se hur stort hus du egentligen kan få för en miljon kronor. Det skiljer sig nämligen åt beroende på var i landet du kan tänka dig bo.

  • SVT har samlat in alla försäljningar på internetsajten Hemnet.
  • Det är drygt 117 000 försäljningar som har skett under perioden 2019-03-01 till 2020-02-29.
  • Vi har sedan räknat ut den totala månadskostnaden för varje bostad – och där inkluderar vi ränta (1,49 %), amorteringar (2 %), eventuell månadsavgift och driftskostnad.
  • Vi har antagit att köparen har pengar till kontantinsatsen på 15% av köpesumman.
  • För att avgöra om ungdomen har råd med månadskostnaden har vi använt Konsumentverkets Flytta hemifrån-budget. I budgeten läggs 36 % av den disponibla inkomsten på boendet.
  • Vi har tagit fram medelinkomsten för en person mellan 20-24 år i varje kommun, räknat ut den disponibla inkomsten per månad och jämför med den totala månadskostnaden för lägenheter i kommunens centralort.
  • Slutligen räknar vi antalet lägenheter där den totala månadskostnaden underskrider 36 % av ungdomens disponibla inkomst.

Undersökningen har inte behandlat hyresrätter utan enbart ägt boende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar bostadsmarknaden

Mer i ämnet