Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag kandiderar båda till partiledarposten Foto: TT

Därför är Erik Ullenhag favorittippad att ta över efter Björklund

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Partiledarstriden i Liberalerna handlar egentligen bara om två namn: Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag. De båda är i särklass de tyngsta kandidaterna och Ullenhag ligger just nu bäst till, analyserar SVT:s politikreporter Mats Knutson.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Vad innebär det att Erik Ullenhag ställer upp som partiledarkandidat för Liberalerna?

– Att de två huvudkandidaterna blir Ullenhag och Nyamko Sabuni. Jag bedömer att det är någon av dem som har möjlighet att få stöd för ett partiledarskap i liberalerna.

– För att kunna vinna en partiledarstrid måste du kunna få stöd från en majoritet i distrikten. Ullenhag och Sabuni är de två som kan få det stöd som behövs för att ta hem segern i en omröstning på ett landsmöte.

Vad tror du om utgången?

– Jag vill inte utropa någon vinnare, men han måste nog betraktas som favorittippad. Åsiktsmässigt företräder Ullenhag en mittfåra i Liberalerna. När partirådet tog ställning till januariavtalet tyckte två tredjedelar att det var bra att ge stöd åt Socialdemokraterna och regeringen. Förmodligen vill samma två tredjedelar nu se Ullenhag som ny partiledare.

– Men, EU-valet som nu ägt rum kan förändra spelplanen. De som stödjer Sabuni menar ju att det måste bli ett tydligt skifte av partiledarskap i Liberalerna. Erik Ullenhag löper ju risk att framstå som någon som för Björklunds arv vidare, medan Sabuni kan ställa allt på ända. Hon är mer vågad och mer bära eller brista.

Finns det något som talar för att läget kan förändras i partiledarstriden?

– Katastrofvalet i EU kan nu komma att förändra riktningen i partiet, och de som vill ha ett tydligare skifte i fokus. Erik Ullenhag personifierar socialliberaler och Sabuni personifierar kravliberaler.

– Nyamko Sabuni har ju redan börjat kampanja för sin sak. Hennes ståndpunkter är väl kända. Hon har fått viss kritik för att hennes kampanj stört EU-valrörelsen. Ullenhag har hittills knappt sagt någonting. Hans kampanj har varit ganska diffus. Nu tvingas han sätta ned foten i ett antal frågor, och de svar som han ger där blir avgörande.

– Han kommer krävas på svar på om samarbetet med Socialdemokraterna, synen på Alliansen, migrationspolitik och rättspolitik. Frågor som är viktiga för Liberalerna. Men framförallt måste han ge besked på hur han ser på Sverigedemokraterna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.