Foto: Daniel Hols / Aleks Magnusson

Därför gör Agenda ett reportage om narkotikan i en mindre stad

Uppdaterad
Publicerad

Den grova gängkriminaliteten är en av de största politiska frågorna i Sverige. Försäljningen av narkotika är en stor inkomstkälla för de kriminella, och regeringen har uppmanat narkotikaköpare att sluta finansiera kriminaliteten.

Samtidigt ökar tillgången till droger, och det är sedan ett antal år tillbaka möjligt att köpa nästan alla typer av narkotika även i mindre städer.

Undersökningar visar att narkotikabruket i Sverige har ökat gradvis under 2000-talet (utom bland yngre tonåringar), samtidigt som alkohol och tobak minskar. Allt fler tvivlar på att det är farligt att använda droger och det finns en stark opinion på nätet som vill legalisera cannabis.

I Agenda söndag 14 juni träffar vårt team unga vuxna i Ronneby i Blekinge som använder droger en fredagkväll. De och deras vänner menar att det går att använda droger till fest och samtidigt arbeta på vardagen. 

Nyhetsbloggen

Med reportaget vill vi visa hur den drogliberala kulturen ser ut, och även fråga brukarna om deras ansvar för gängkriminaliteten.

Vill visa sina ansikten

Huvudpersonerna i reportaget är 25 år och vill visa sina ansikten. De har fått god tid på sig att fundera över eventuella konsekvenser över att inte vara anonyma, men vill vara öppna med sina åsikter.

Efter reportaget intervjuar vi i studion poliskommissarie Lennart Karlsson, som är ordförande i Svenska Narkotikapolisföreningen, och Jenny Andersson, folkhälsostrateg i Karlshamn, om drogutvecklingen i Sverige och Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet