Därför gräver SVT Nyheter djupare i att så få skjutningar klaras upp

Uppdaterad
Publicerad

Det dödliga våldet i kriminella gäng ökar. Rättsväsendet lägger stora resurser på att stävja utvecklingen, men uppklarningsgraden är låg. Det gräver SVT Nyheter djupare i.

Skjutningarna sker inte sällan på platser där människor helt utan koppling till uppgörelserna riskerar att drabbas. Helt oskyldiga personer, till och med barn, har drabbats.

Våldet i kriminella miljöer oroar många människor djupt, det visar undersökningar. För vissa väljargrupper hör det till de viktigaste frågorna och allt pekar på att skjutningarna blir en av de stora frågorna i valet.

Nyhetsbloggen

Men hur går det då för samhället att ställa de skyldiga till svars? Inte så bra visar statistik från 2020 som SVT Nyheter har gått igenom i grunden.

Endast 16 procent av skjutningarna har gått till åtal och ännu färre, 13,5 procent, har lett till fällande dom. Läs mer: Ny kartläggning: Få skjutningar klaras upp | SVT Nyheter

Flera redaktioner på SVT Nyheter har samarbetat i en större granskning för att komma bakom siffrorna. Vad säger experterna om vad som behövs för att fler skjutningar ska klaras upp? Hur reagerar de som drabbats av skjutningar?

Vi har utgått från statistik och fakta och använt den för att göra journalistik. Det är vår roll att fördjupa och problematisera. Och att ge röst åt dem som på olika sätt är hårt drabbade av kriminella gäng som tar sig rätten att skjuta och döda.

Här är en uppdaterad interaktiv presentation av skjutningar i Sverige de senaste åren: Skjutningar i Sverige – SVT Nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet