Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför lägger Sverige ner sin Nord Stream-utredning. SVT:s säkerhetsreporter reder ut vad vi vet. Foto: Justina Hüll/SVT/Kustbevakningen

Därför lägger Sverige ner sin Nord Stream-utredning

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Utredningen om grovt sabotage mot Nord Stream 1 och 2 har pågått i drygt 16 månader. På onsdagen kom beskedet att den läggs ner – en enkel utväg för Sverige, konstaterar SVT:s säkerhetsreporter

John Granlund

Säkerhetsreporter

Enligt åklagaren Mats Ljungqvist har förundersökningen, som bedrivits av Säkerhetspolisen, varit systematisk och noggrann. Men inget tyder på att svenska medborgare har varit inblandade i sabotaget mot gasledningarna i Östersjön eller att svenskt territorium används. Därför läggs brottsutredningen nu ner.

Parallellt med den svenska utredningen har undersökningar pågått även i Tyskland, Danmark och Polen, och flera av länderna har genomfört egna brottsplatsundersökningar.

I samband med det förs bevismaterial från Sverige över till den tyska polisen.

Hör mer om den nu nedlagda Nord Stream-utredningen och vad som händer härnäst, i snabbanalysen ovan.

Längre analys: Sverige tog enklaste vägen ut från Nord Stream-härvan.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.