Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från att ha varit den strängaste i Norden blir det i Finland fri abort fram till vecka tolv. Mika Gissler, professor vid institutet för hälsa och välmående tror dock inte det kommer leda till många fler aborter.

I höst lättar Finland på abortlagen: ”Välkommet”

Uppdaterad
Publicerad

I höst lättar Finland upp sin abortlag. Från att ha varit den strängaste i Norden blir det fri abort fram till vecka tolv. Mika Gissler, professor vid institutet för hälsa och välmående tror inte det kommer leda till många fler aborter.

– Att liberalisera lagstiftning ökar inte antalet aborter, säger han.

Totalt genomfördes 53 000 aborter i de nordiska länderna under 2021, den generella trenden är att aborterna minskar. Även i gruppen 15-19 år syns en minskning. Det har flera förklaringar menar Mika Gissler, professor vid institutet för hälsa och välmående i Finland. Skolor har blivit bättre på att informera unga och preventivmedel är på många ställen gratis för unga.

– Den yngre generationen beter sig generellt bättre, de röker och dricker mindre. De har lika mycket sex som vi hade men de använder mer prevention, säger han.

Flest aborter 2021 skedde i Sverige, 33 700 stycken, motsvarande 15,1 aborter per 1 000 kvinnor i samma ålder. Lägst aborttal hade Finland med 5,8 aborter per 1 000 kvinnor i samma ålder, totalt 7 600 stycken.

Krävs läkargodkännande

Den nuvarande lagen i Finland har över 50 år på nacken och kräver att man som gravid uppger en anledning till aborten och får tillstånd av en eller två läkare. Efter ett medborgarinitiativ 2020 som samlade 54 000 underskrifter väcktes frågan om en liberalisering. Den klubbades i oktober 2022.

Från och med i höst blir det fri abort fram till slutet av graviditetsvecka 12, det vill säga att den gravida inte behöver uppge ett skäl för aborten. Efter vecka 12 krävs tillstånd från Valvira, Finlands socialstyrelse.

– Det är välkommet. Äntligen ligger vi i nivå med andra länder i Norden, säger Mika Gissler.

Han tror inte att en liberaliserad abortlag kommer leda till fler aborter i Finland. På Island blev det 2019 lagligt med fri abort fram till graviditetsvecka 22.

– Det är ungefär samma antal aborter som innan på Island. Att liberalisera lagstiftning ökar inte antalet aborter.

Hör tre fakta om aborter i de nordiska länderna i videon ovan.

Sverige: 33 700 aborter totalt. 15,1 aborter per 1 000 kvinnor i samma ålder.

Finland: 7 600 aborter totalt. 5,8 aborter per 1 000 kvinnor i samma ålder.

Norge: 10 800 aborter totalt. 4,6 aborter per 1 000 kvinnor i samma ålder.

Island:  900 aborter totalt. 7,0 aborter per 1 000 kvinnor i samma ålder.

Danmark: För Danmark saknas siffror för 2021. Under 2018 genomfördes 14 300 aborter totalt, 8,0 aborter per 1 000 kvinnor i samma ålder.

Norden sammanslaget: Cirka 53 000 aborter. 11,5 aborter per 1 000 kvinnor i fertil ålder.

Fotnot: Uppgifterna för Finland omfattar Åland, men uppgifterna för Danmark omfattar inte Färöarna eller Grönland.

Källa: Rapporten ”Aborter i Norden”, THL

Sverige: Fri abort fram till graviditetsvecka 18. Efter det krävs Socialstyrelsens tillstånd.

Finland: Nuvarande lag är att läkartillstånd krävs för alla aborter. Från och med september 2023 fri abort fram till graviditetsvecka 12.

Danmark: Fri abort fram till graviditetsvecka 12. Efter det krävs godkännande från myndigheter.

Island: Fri abort fram till graviditetsvecka 22.

Norge: Fri abort fram till graviditetsvecka 12. Efter det krävs godkännande från myndigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.