– Det var ett beslut grundat i reella resonemang och eftertanke, säger SVT Nyheters enhetschef Charlotta Friborg om beslutet att gå ut med Fredrik Virtanens namn. Foto: SVT

Därför valde SVT Nyheter att namnge Fredrik Virtanen

Uppdaterad
Publicerad

Efter Uppdrag gransknings rapportering kring de sexuella anklagelserna mot Fredrik Virtanen förklarar Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT Nyheter, varför man valde att gå ut med namn i samband med anklagelserna.

Varför valde ni att namnge Fredrik Virtanen?

– Till en början rapporterade vi om anklagelserna mot Virtanen anonymt. Sedan uttalade han sig i Aftonbladet med namn och hans egna arbetsledning lyfte honom från spalterna, så han hade inte längre tillgång till att vara opinionsbildare på Sveriges största ledarsida. Aftonbladet inledde även en internutredning. I det läget, när en så stark opinionsbildare försvinner från spalterna i Sveriges största tidning, valde vi att namnge honom. Då har det stor påverkan för en miljonpublik. Så då menade jag att det var rimligt att berätta om det, säger Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT Nyheter.

Hur stor roll spelade det att Aftonbladet valde att namnpublicera?

– Det var av stor vikt. Vi sökte kontakt med Virtanen och han hänvisade till uttalandet han gjorde på Aftonbladet. Vi hade alltså själva haft kontakt med honom och det var det uttalandet han ville att vi skulle återge.

Sen är det aldrig enkla beslut när det gäller namnpubliceringar. De har stor påverkan för den enskilde individen i fråga. Men det är just mot bakgrunden av att en starkt profilerad opinionsbildare och en makthavare i den offentliga debatten tas ur trafik. Det är svårt att berätta det utan att berätta vilken person det handlar om.

Kan ni i efterhand tycka att beslutet var förhastat?

– Nej, det var inget förhastat beslut. Det var ett beslut grundat i reella resonemang och eftertanke. Vi är nog inte den redaktion som rapporterat mest om Fredrik Virtanen. Generellt sett har vi varit återhållsamma i vår rapportering. Men när man rapporterat om en fråga under många veckor finns det alltid enskildheter som man i efterhand kan reflektera över om man hade kunnat göra på ett annat sätt. Men min bedömning är att det är en, mot bakgrund av hans position i det offentliga Sverige, en rimlig namnpublicering.

Detta är en ansvarig utgivare

Visa

SVT Nyheter och Uppdrag granskning är två olika redaktioner och har olika ansvariga utgivare. En ansvarig utgivare har uppgiften att bedöma vilken information som är relevant att ha med i inslag och artiklar. Därför kan texter och videoklipp som publiceras på svt.se innehålla olika detaljuppgifter beroende på vilken sida du befinner dig på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#metoo och Fredrik Virtanen

Mer i ämnet