Foto: SVT

Därför publicerar SVT uppgifterna

Uppdaterad
Publicerad

Med start i dag gör SVT en rad avslöjanden med historiska proportioner. Så här har vi tänkt angående publiceringen av uppgifterna.

Vi kan med dokument bland annat visa att Sverige har blivit en ledande partner till USA  i spionaget mot Ryssland. Dokumenten avslöjar mycket täta band mellan den svenska underrättelsetjänsten FRA och dess amerikanska motsvarighet NSA. 

SVT:s Uppdrag Granskning och SVT Nyheter har exklusiv tillgång till material som har sitt ursprung hos den tidigare CIA-anställde Edward Snowden, som också arbetat på NSA.

Snowden-dokumenten

The Guardian i England, Washington Post och New York Times i USA, Der Spiegel i Tyskland och Le Monde i Frankrike är några exempel på medieföretag som det senaste halvåret publicerat material som härrör från Edward Snowden.

Bland de uppgifter som väckt störst uppmärksamhet finns avslöjandena att NSA avlyssnat Angela Merkels mobiltelefon och att USA låtit bugga sina allierade i EU-byggnader.

Inom SVT har vi noga övervägt vilka uppgifter som kan och bör publiceras. Grundprincipen är enkel: Vi ska berätta om förhållanden som är viktiga för allmänheten att känna till, även om makthavare kan tänkas ogilla vår publicering.

Med tanke på materialets känsliga innehåll har publiceringarna föregåtts av noggrann prövning av varje uppgift.

Vi är övertygade om att det är en viktig uppgift för SVT att publicera. Materialet visar på ett nytt sätt hur Sverige och FRA är involverade i världspolitiken.

Både FRA och NSA har erbjudits kommentera våra uppgifter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden-dokumenten

Mer i ämnet