Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför vill vissa fack stoppa politikerna från att sänka arbetstiden, och varför tror SVT:s Mats Knutson att arbetstidsförkortning kan segla upp som en het valfråga? Foto: SVT

Därför sänks aldrig arbetstiden

Publicerad

40-timmarsveckan infördes 1973 – och trots diskussioner om att korta den så har inget hänt på 50 år. Nu växer dock stödet för att minska arbetstiden.

– Om Socialdemokraterna sätter ner foten har det potential att bli en valfråga, säger Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator på SVT.

Senast politiken lagstiftade kring veckoarbetstiden var 1973. Men i år har test med fyradagarsvecka satts igång och delar av socialdemokratin vill lyfta frågan igen.

Enligt SOM-institutets senaste siffror är 54 procent av svenskarna positiva till att införa sex timmars arbetsdag, den högsta siffran sedan 00-talet. Så är det inför valet 2026 som frågan om arbetstidsförkortning på allvar tar fart igen?

– Frågan har fått en vänsterstämpel. Det ska bli mycket intressant att se hur Magdalena Andersson ställer sig till det här, säger Mats Knutson.

Vad var det som gjorde politikerna försiktigare med arbetstidsförkortningar? Har det verkligen stått stilla sedan 70-talet? Och hur funkar arbetstidsförkortning som valfråga? Se svaren i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.