Visa alla (15)
Visa alla (15)

De 10 största medieskandalerna genom tiderna

Uppdaterad
Publicerad

De är medieskandalerna som skakade Sverige till grunden. Bokförläggaren som hamnade mitt i en avlyssningshärva, journalisterna som fick fängelse för sitt avslöjande. Och seriemördaren som egentligen inte var någon seriemördare.

De två kvällstidningsjournalisterna Fredrik Nejman och Mikael Bergling kommer i dag ut med en ny bok som går igenom och rangordnar 117 svenska medieskandaler genom tiderna.

Genom att ha tagit fram vad de kallar ett ”skandalindex” har författarna rangordnat de mest dramatiska nyhetshändelserna i vår tid, och tagit fram en topplista. De har dessutom rankat skandalerna med sitt eget poängsystem.

Ju mer moraliskt tveksam, ju mer offentligt missnöje och hemlighetsmakeri, desto fler poäng. Många lögner och ministrar som avgår som följd ger också höga poäng.

– Det har varit otroligt kul att jobba med boken, vi kommer från kvällspressen och gillar skandaler, säger Fredrik Nejman, som jobbade många år på Expressen innan han blev redaktör för tidningen Scoop.

Journalister i topp

Överst på listan finner vi IB-skandalen. Det var den 3 maj 1973 som journalisterna Jan Guillou och Peter Bratt avtäckte en rad avslöjanden om den tidigare helt okända underrättelseorganisationen IB som funnits i Sverige sedan 1965.

Men det slutade inte där. Underrättelseorganisationen hade bland annat ägnat sig åt att åsiktsregistrera vänstersympatisörer, hade spioner utomlands och ett samarbete med den israeliska säkerhetstjänsten och CIA – allt utan riksdagens vetskap om att organisationen IB ens existerade.

Trots att tidningen som publicerade avslöjandet hade en ansvarig utgivare var det Guillou, Bratt och Håkan Isacson – den tidigare IB-anställd som läckt avslöjandet – som häktades. Den 4 januari 1974 dömdes de till ett års fängelse var. Bratt och Guillou dömdes för spioneri, Isacsson för spioneri och medhjälp till spioneri.

I SVT:s Öppet Arkiv kan du se flera av de intervjuer och nyhetsinslag som sänts genom åren om IB-affären i Rapport och Aktuellt.

Skandalen kring Ebbe Carlsson

Som tvåa på tio i topp-listan hamnar härvan vid namn Ebbe Carlsson-affären. Det var skandalen som kretsade kring privatpersonen och bokförläggaren Ebbe Carlsson – en man som rörde sig fritt i politikens innersta kretsar.

Expressen avslöjade 1988 att Carlsson var ansvarig för att utreda PKK-spåret, en teori om att en kurdisk gerillaorganisationen skulle varit delaktig i mordet på förre statsministern Olof Palme. Han hade dessutom tillgång till hemlig information samt olaglig avlyssningsutrustning.

Skandalen ledde bland annat till att Anna-Greta Leijon (S), Sveriges dåvarande justitieminister som hade gett Carlsson sitt stöd, tvingades avgå. Ebbe Carlsson själv dömdes till böter för varusmuggling.

”Skandalerna säger något om tidsandan”

Vidare på listan finns giftskandalen vid BT Kemi, där det uppdagades att ett företag som tillverkade ogräsbekämpningsmedel hade grävt ner gifttunnor inom fabriksområdet. Vapensmugglingen i Boforsaffären, Tobleroneaffären med Mona Sahlin i centrum och såklart – fallet med Thomas Quick. Seriemördaren som visade sig inte vara en seriemördare, ett fall som lurade hela rättsväsendet.

Fredrik Nejman och författarkollegan Mikael Bergling som ligger bakom ” Svenska skandaler – 117 avslöjanden som skakade Sverige”, har själva skrivit om flera av skandalerna när det en gång begav sig.

– Skandalerna säger något om tidsandan. På 70-talet var avslöjanden om skattefusk vanliga och sedan dess har skandalerna blivit allt mer personfixerade, säger Fredrik Nejman.

I bildspelet ovan hittar du både bilder och videoklipp från flera av skandalerna på topplistan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet