Stefan Jacobsson, ordförande för Svenskarnas Parti, när partiet demonstrerade i Lidköping i december 2013. Foto: TT

”De är ett hot mot de demokratiska värdena”

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarnas Parti dominerar bland de nazistiska grupperna. De är inget direkt hot mot samhället men våldet är deras ”eviga föjeslagare”, säger expert.

Efter händelserna i Malmö, då fyra personer blev allvarligt knivskurna, sitter tre personer anhållna misstänkta för mordförsök.

Två av de anhållna tillhör eller sympatiserar med organisationen Svenskarnas Parti, som tidigare gick under namnet Nationalsocialistisk Front.

Nazistattack i Malmö

Enligt Anders Dalsbro, redaktör på tidskriften Expo, är Svenskarnas Parti ett nazistiskt parti.

– De vill avskaffa demokratin och de är antisemiter. ”Blod och jord” är fortfarande grunden för deras ideologi, säger han till SVT.

Anders Dalsbro kan inte säga om det högerextrema våldet har ökat den senaste tiden. Det är svårt att dra slutsatser efter några enstaka händelser, som i och för sig är allvarliga och fått stor uppmärksamhet.

– Däremot har de här grupperna blivit aktivare. De syns mera i stadsmiljön och det tenderar att nästan alltid bli våldsamt där de visar sig. Våldet har alltid varit deras följeslagare, säger han.

Dominerar vit makt-miljön

Svenskarnas Parti dominerar just nu i vit makt-miljön, som ofta också kallas nazistisk eller rasideologisk.  

– Det finns färre grupper nu, vilket talar för att de personer som finns i den här miljön har sugits upp av de partier och grupperingar som finns kvar, säger Anders Dalsbro på Expo, en tidskrift som publicerar forskning och nyheter kring extremism och intolerans av olika slag.

Enligt Anders Dalsbro är det mycket svårt att säga om antalet nazister blivit fler på senare tid eftersom de här grupperna aldrig talar om hur många medlemmar de har.

– De skulle nog vara pinsamt att erkänna att de har så få anhängare.

Aktiva inför valet

Att Svenskarnas Parti har blivit synligare beror framför allt på att det är val i år.

– De drog egentligen igång sin valrörelse redan 2012. De ställer upp i kommunvalet i 30 kommuner och hoppas på 10 mandat totalt, säger Anders Dalsbro.

I sin rapport i december i fjol skrev Säpo (Säkerhetspolisen) att den högerextrema vit makt-miljön utgör ett hot mot enskilda individer, snarare än ett hot mot samhällsfunktioner.

Anders Dalsbro delar Säpos uppfattning i det här avseendet.

– De är inget hot mot demokratin på så sätt att de kan ta över folkvalda församlingar. De utövar ingen terror mot olika institutioner, säger han.

Även om hotet från nazisterna inte är ett direkt hot mot samhällsfunktionerna hotar de värderingarna som ligger till grund för demokratin.    

– De är ett hot mot många enskilda individer genom sin blotta närvaro, till exempel mot dem med etniskt ursprung eller sexuell läggning som de ogillar. Enskilda personers säkerhet är ett av demokratins grundläggande värden, säger Anders Dalsbro.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazistattack i Malmö

Mer i ämnet