Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sergio Brusin, expert på ECDC förklarar hur EU:s kris- och kommandocentral bevakar spridningen av coronaviruset. Foto: Cecilia Wollin

De bevakar spridningen av coronaviruset – följ med SVT till EU:s kris- och kommandocentral: ”Förbered er”

Uppdaterad
Publicerad

Den stora skärmen i kommandocentralen fylls hela tiden på med nya sjukdomsfall. Wuhan representeras av en stor och ominös röd prick – här misstänks det nya coronaviruset ha sitt epicenter. SVT Nyheters reporter Dante Thomsen fick följa med in till EU:s krismyndighet där nya spridningen utspelar sig i realtid.

I Solna, norr om Stockholm, sitter experter och analyserar spridningen av det nya coronaviruset för hela Europas räkning.

Här på European centre for disease prevention and control, ECDC, tittar man på data om smittsamma sjukdomar från EU-länderna. Utifrån data bedömer man hur stor risken är för Europa.

Uppgiften är att bistå EU-länderna med vetenskapliga råd när det gäller sjukdomarna – och i värsta fall förbereda för sjukdomsepidemier som kan utbryta.

– Man måste vänta och vara beredd samtidigt, det är mycket viktigt, säger Sergio Brusin på ECDC.

Behöver ett tydligt sammanhang

I lokalerna har man en klocka som också visar den aktuella nödlägesnivån. För coronaviruset ligger den just nu på nivå 1 på en skala från 0 till 2, där nivå 0 är normalläget.

Sergio Brusin säger att den informationen man har nu är svår att bedöma.

– Vi ser många fall, men vi kanske bara ser de sjukaste. Vi vet inte om det finns de som har viruset, men inte är så sjuka. När dödssiffran kan sättas i ett tydligt sammanhang kan vi se om det är farligt eller inte farligt.

I klippet ovan får du följa med på en rundtur i kriscentralen som inrättades i efterspelet av SARS-epidemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet