Mathias Sundin (FP), Edward Snowden, Wolfgang Kaleck (Snowdens advokat), Jakop Dalunde (MP) och Cecilia Magnusson (M). Foto: Right Livelihood Award Foundation

Riksdagsledamöter i möte med Snowden i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

Tre svenska riksdagsledamöter mötte i dag den spionmisstänkte visselblåsaren Edward Snowden i Moskva. Samtalet handlade om Snowdens syn på massövervakning.

De tre riksdagsledamöterna Matthias Sundin (FP), Jakop Dalunde (MP) och Cecilia Magnusson (M) träffade i dag Snowden under ett två timmar långt möte på hemlig plats i Moskva.

Mötet ordnades av Right Livelihood Award Foundation och deras företrädare Ole von Uexkull var den som filmade det material som SVT Nyheter har fått tillgång till.  

Medier

– Jag blev medbjuden av Right Livelihood Foundation och för mig var det självklart att säga ja, säger Matthias Sundin (FP) till  SVT Nyheter.

”Nyanserad bild”  

Edward Snowden befinner sig sedan snart två år i Moskva och ryska myndigheter har gett honom ett tillfälligt uppehållstillstånd. Hans hemland, USA har dragit in hans pass och om Snowden återvänder väntar ett åtal för spioneri.  

Sundin, Dalunde och Magnusson säger att de informerat sina respektive partiledningar om besöket och samtliga anser också att, trots att Snowden är efterlyst, så var besöket motiverat.

– Vi diskuterade hans resa och han gav oss en nyanserad berättelse om hur massövervakning fungerar och vad som inte fungerar. Han gav oss också sin syn på vad som är effektiv terroristbekämpning och vad som inte är det, säger Jakop Dalunde (MP) till SVT Nyheter.

Matthias Sundin säger att besöket i första hand inte handlade om Edward Snowden som person, utan om frågan om massövervakning.

– Det stora är inte Snowden, utan sakfrågan. Nu kunde vi diskutera massövervakning och vad det ger, säger Sundin.

Samtliga beskriver Snowden som intelligent och välformulerad och att han analyserat konsekvenserna av sina handlingar.

”Bör ställas in för rätta”

Att Ryssland gett Snowden asyl har blivit en nagel i ögat på USA och också bidragit till att öka avståndet mellan länderna  Ett avstånd som nu ökat efter sanktionerna mot Ryssland i samband med kriget i Ukraina. Varken Dalunde, Magnusson eller Sundin ser besöket som kontroversiellt av den anledningen.

Cecilia Magnusson anser dock att Edward Snowden, trots att han enligt henne avslöjat viktiga hemligheter borde ställas inför rätta, men att en sådan rättegång bör ske med stor transparens.  

I höstas uppstod en intensiv debatt kring Edward Snowden när det blev känt att han skulle tilldelas Right Livelihood Award, det så kallade alternativa Nobelpriset, och efter att Miljöpartiets utrikespolitiske talesperson föreslagit att Snowden skulle få politisk asyl i Sverige. Ett förslag som kritiserades bland annat från moderat och folkpartistiskt håll.

Magnusson, Sundin och Dalunde  anser att Snowden bör få resa till Sverige för att ta emot priset. Edward Snowden har inte kunnat ta emot priset i Sverige personligen.

Unika avslöjanden

Edward Snowden arbetade tidigare som konsult åt den amerikanska säkerhetstjänsten NSA, National Security Agency. Genom sitt arbete kom han över stora mängder hemliga dokument, som avslöjar hur USA massövervakar datorer, telefoner och datatrafik genom sofistikerad utrustning.

Sommaren 2013 läckte han dokumenten till tidningarna The Guardian och The Washington Post. Snowden befinner sig dess på flykt från USA och har fått asyl i Ryssland.

De läckta dokumenten har skapat åtskilliga rubriker och vållat stor politisk debatt, såväl i USA som i Europa.

The Guardian och The Washington Post har tilldelats Pulitzerpriset för deras avslöjanden som bygger på Snowdens läckta dokument

Nekades inresa

Visselblåsarens avslöjanden har också spillt över på svensk underrättelsetjänst och visat hur Försvarets Radioanstalt, FRA, har ett nära samarbete med Snowdens tidigare arbetsgivare, NSA.

Pratade ni om Sveriges roll i underrättelsesamarbetet?

– Inte som jag uppfattade det, säger Magnusson.

Även Vänsterpartisten Jens Holm var inbjuden att medverka på mötet. Han nekades dock inresa till Ryssland eftersom det fanns frågetecken kring hans resehandlingar. Holm blev kvarhållen på flygplatsen i 22 timmar.

Se en tidigare SVT–intervju med Edward Snowden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet