De svenska terroristerna Mohamed Aziz Belkaid och Osama Krayem.

Här är svenskarna som har dömts för terrorbrott utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 300 personer uppskattas ha rest från Sverige för att ansluta sig till IS och andra terrornätverk i Syrien och Irak, enligt Säkerhetspolisen. Här är svenskarna som har dömts för terrorbrott utomlands.

Sedan åtminstone ett par decennier tillbaka har svenskar eller personer med starka kopplingar till Sverige rest till träningsläger och konfliktzoner utomlands. Före Syrienkriget bland annat till Somalia, Afghanistan och Pakistan. 140 av dem har återvänt till Sverige och minst 50 förmodas vara döda.

Två av de som har rest till Syrien är Osama Krayem och Mohamed Belkaid som misstänks för medverkan i terrorattentaten i Paris 2015 och Bryssel 2016. För Osama Krayem, född och uppvuxen i Malmö, väntar åtal. Mohamed Belkaid som hade uppehållstillstånd i Sverige och bodde flera år i Märsta och misstänks för att ha koordinerat Parisattackerna dödades vid ett polisingripande i Bryssel 2016.

Och den senaste tioårsperioden har personer från Sverige dömts för terrorbrott eller planerade terrorbrott runt om i världen.

GREKLAND 2017/BOSNIEN 2007

Svensk medborgare med rötter i forna Jugoslavien dömd till 15 års fängelse för bland annat medlemskap i terrororganisation. Tidigare dömd för förberedelse till terrorbrott i Bosnien 2007.

SYRIEN/SVERIGE 2016

Två svenska medborgare med irakiska respektive etiopiska rötter dömdes i Sverige till livstids fängelse för terroristbrott i Syrien 2013.

SOMALIA/USA 2016

Två svenska medborgare med somaliska rötter dömda till elva års fängelse i USA för bland annat materiellt stöd till al-Qaida.

DANMARK 2012

Fyra personer, en svensk medborgare samt två svenska medborgare med med rötter i Tunisien och Libanon och en tunisisk medborgare med uppehållstillstånd i Sverige, dömda till tolv års fängelse för förberedelse till terrorbrott i Danmark.

USA 2009

Svensk medborgare med libanesiska rötter dömd till livstids fängelse i USA för bland annat materiellt stöd till al-Qaida.

MAROCKO 2008

Svensk medborgare med marockanska rötter dömd till tre års fängelse i Marocko för terroristbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.