Foto: TT

Mycket, ofta och länge gäller för personkryss

Publicerad

I EU-valet gick det extra bra för vissa kandidater. De fick många personröster. Frågan vad som är receptet för framgång i kampen om kryssen.

Centerpartisten Frederick Federley har kryssats in i Europaparlamentet. Han tar partiets enda mandat i parlamentet på bekostnad av Kent Johansson som alltså förlorar sin plats trots att denne stod högst på centervalsedeln.

Inte heller hos Moderaterna fick toppkandidaten flest personkryss. Där kryssades Anna Maria Corazza Bildt förbi EU-veteranen Gunnar Hökmark som dock inte förlorar sin plats eftersom Moderaterna fick tre mandat i parlamentet.

EU-valet 2014

– Det lönar sig att vara en personlighet för dem som är det och vågar vara det, sade medierådgivaren Niclas Lövkvist när Gomorron Sverige diskuterade personröster.

Visa vad man står för

Enligt Niclas Lövkvist handlar det om att vara sig själv, vara äkta och visa vad man står för. Det gör både Frederick Federley och Anna Maria Corazza Bildt, menar Niclas Lövkvist.

Aftonbladets politiska redaktör Lena Mellin, som också gästade SVT:s morgonsoffa, håller med om att det lönar sig att bedriva en intensiv personkampanj. Hon påpekade också att det är viktigt att kampanja under lång tid. Det räcker inte med några månader, såvida man inte är kändis sedan tidigare.

Men det är inte alla som har rätt personlighet för att kunna marknadsföra sig själv i en personvalskampanj.

– Om man inte är lika utåtagerande som Federley och Corazza Bildt kan det vara svårare. Man kanske helt enkelt inte har förutsättningarna, sade Lena Mellin.

En annan faktor är sociala medier där vissa kandidater är mycket aktivare än andra. Även det är fallet för både Frederick Federley och Anna Maria Corazza Bildt.

– Federley driver på något sätt ständigt kampanj. Han syns ju hela tiden i olika sammanhang, även mellan valen. Framgångsrika kandidater ska göra så. De ska synas jätteofta, jättemycket och jättelänge, sade Niclas Lövkvist.  

Försprång från början

Kristdemokraternas toppkandidat Lars Adaktusson, tidigare programledare för SVT-programmet Agenda, är den som fick störst andel av personkryssen från partiets väljare.

Adaktusson hade så att säga ett försprång redan från början.

– Han behöver inte börja i underläge som en del av de andra, sade Niclas Lövkvist.

Även Lena Mellin håller med om att det för Lars Adaktussons del handlar om en kändiseffekt.

–  Hade ingen känt till honom hade han naturligtvis inte blivit kryssad så mycket, sade hon.

Men hur långt räcker det med att bara vara kändis för att bli invald i Europaparlamentet? Enligt Niclas Lövkvist räcker det ”ganska långt” men det är inte tillräckligt.

– Lars Adaktusson gjorde väldigt bra ifrån i både SVT:s och Aftonbladets debatter inför valet. Man visste ju inte hur han skulle vara i ett sådant sammanhang, sade Lena Mellin.  

– Det är jättebra med ett känt namn men det måste bottna i någonting. Det får inte bara vara en fasad. De måste ha en uppfattning och vara pålästa.

Se hela diskussionen om personkryss och kändisar här!

Personkryss 2014

I årets EU-val satte omkring hälften av de röstande ett kryss för en kandidat på valsedeln. Mest kryss fick Kristdemokraternas toppkandidat Lars Adaktusson. Han fick cirka hälften av kryssen från de KD-väljare som valde att personrösta.

Tvåa på listan över personkryss är Soraya Post, toppkandidat hos Feministiskt initiativ. Trea på listan över kandidater med störst andel av sitt partis personröster är FP:s toppkandidat Marit Paulsen. Vid förra Europavalet fick Paulsen störst andel kryss av alla kandidater.

Eftersom Socialdemokraterna blev så mycket större än de andra partierna är partiets toppkandidat Marita Ulvskog den som fick flest personröster i absoluta tal av alla partiers kandidater. Hennes andel av S-kryssen blev tjugo procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet