Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från Arkivet: Så har Märta Stenevis tid som språkrör sett ut. Foto: TT

De kan efterträda Märta Stenevi

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi meddelade på fredagen att hon lämnar sin post. Än så länge är det inte klart vem som kommer att ta hennes plats, men enligt SVT:s källor är finns flera potentiella efterträdare – däribland Alice Bah Kuhnke och Amanda Lind.

Alice Bah Kuhnke

Alice Bah Kuhnke är ett av namnen som kan ta över efter Märta Stenevi, enligt SVT:s källor. Foto: Henrik Montgomery/TT

Europaparlamentarikern och den tidigare kultur- och demokratiminister (från 2014-2019) i Stefan Löfvens första regering är en potentiell efterträdare efter Märta Stenevi.

Alice Bah Kuhnke växte upp i Värnamo och studerade statsvetenskap på Stockholms universitet. Hon blev miljöpartist år 2014, tre dagar innan hon blev statsråd.

Amanda Lind

Ytterligare ett namn på listan över möjliga efterträdare är Amanda Lind. Foto: Duygu Getiren/TT

Ett annat namn på listan är Amanda Lind. Hon är riksdagsledamot för Miljöpartiet och sitter som ordförande i kulturutskotten.

Mellan 2019 och 2021 var hon kulturminister, och mellan 2016 och 2019 partisekreterare. Hon är uppvuxen i Luleå och har studerat psykologprogrammet på Umeå universitet.

Janine Alm Ericson

Även Janine Alm Ericson nämns som ett potentiellt nytt språkrör. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Janine Alm Ericson är riksdagsledamot i Finansutskottet och talesperson för bistånd och jämställdhet. Hon började sin politiska karriär som fritidspolitiker i Alingsås och kom in i riksdagen 2014.

Hon har kandiderat till språkrör en gång förut, år 2021 för att efterträda Isabella Lövin, men hon drog in sin kandidatur då Märta Stenevi föreslogs.

Åsa Lindhagen

Åsa Lindhagen är ytterligare ett namn det talas om som efterträdare. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Åsa Lindhagen är Stockholms stads miljö- och klimatborgarråd. Hon var även socialborgarråd i Stockholms stad från 2014-2018. Åsa Linhagen var jämställdhetsminister i Stefan Löfvens andra regering från 2019-2021, och finansmarknadsminister från februari till november 2021.

Även hon kandiderade för språkrörsposten 2021 fram tills partiets valberedning föreslog Märta Stenevi.

Elin Söderberg

Foto: Jessica Gow/TT

Elin Söderberg är en annan kandidat för språkrörsposten från 2021. Hon var bland de sista kandidaterna, och kom på tredje plats i valet. Söderberg har varit aktiv i MP sedan 2013, och har haft roller som bland annat kommunfullmäktigeledamot och distriktsordförande.

För närvarande är hon riksdagsledamot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.