Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tagit del av resultatet” – hör MP:s partisekretare om Stenevis beslut att avgå och den interna rapporten om hennes ledarskap. Foto: SVT, Christine Olsson/TT

Märta Stenevi avgår som språkrör

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi avgår, skriver hon på Instagram.

”Ni förtjänar det bästa. Och det är inte jag just nu,” skriver hon i inlägget.

Stenevi sjukskrev sig på obestämd tid den 18 januari, efter en höst där ”mycket hände samtidigt”. Bland annat ska läckorna inifrån partiet, där Stenevis ledarstil kritiserats, ha varit en bidragande faktor.

Under fredagen meddelar Stenevi att hon lämnar posten som språkrör, vilket Aftonbladet var först att rapportera.

– I samband med sjukskrivningen har jag fått utrymme att tänka och känna efter. Det går åt rätt håll, men jag har mått väldigt dåligt ett tag och det behöver få ta sin tid., skriver hon i Instagram-inlägget.

Knutson: ”Kanske inte en tillfällighet”

SVT:s politiska kommentator Mats Knutson menar att beskedet var lika väntat som oväntat.

– Att hon avgår just idag kanske inte är någon tillfällighet. Den interna utredning som har gjorts inom partiet av hennes sätt att leda partiet skulle presenteras den här helgen, säger han.

Dadgostar (V): ”Tack Märta för allt”

Flera politiker kommenterar beskedet på sociala medier. Liberalernas partiledare Johan Pehrson skriver på X att det är ”tråkigt att höra (...) men rätt att prioritera hälsan och fokusera på familjen”. Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar tackar Stenevi ”för allt” i ett Instagram-inlägg.

S-ledaren Magdalena Andersson säger i en kommentar till SVT:

– Jag vill tacka Märta Stenevi för ett mycket gott samarbete och viktiga insatser under åren som minister och språkrör. Jag hoppas att hon snart kan fortsätta arbeta för Sverige och svenska folket.

Har varit språkrör i tre år

Stenevi beskriver de tre åren som språkrör som en ”otrolig upplevelse”, men att det samtidigt varit tufft. Hon behåller sin plats i riksdagen, men så länge hon är sjukskriven kommer en ersättare hoppa in i hennes ställe.

Språkrörskollegan Daniel Helldén, som valdes i november, har varit ensamt språkrör under tiden Stenevi varit sjukskriven.

Han skriver på Instagram att han har respekt för Stenevis beslut, men att han tycker det är tråkigt.

”Jag har tyckt mycket om att jobba tillsammans med Märta. Nu hoppas jag att hon får den hjälp som behövs för att kunna må bra igen”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från Arkivet: Så har Märta Stenevis tid som språkrör sett ut. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.