Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Märta Stenevis sjukskrivning kan indikera fortsatta motsättningar inom miljöpartiet, enligt SVTs inrikespolitiska kommentator. Foto: SVT

”Motsättningarna fortsätter att bubbla i MP”

Publicerad
Analys ·

Språkrörsvalet i höstas satte inte punkt för de interna motsättningarna i Miljöpartiet. Märta Stenevis besked om att hon sjukskriver sig på obestämd tid är en tydlig indikation på att konflikten fortsätter att bubbla i partiet.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Per Bolunds avgång som språkrör erbjöd en möjlighet till nystart för Miljöpartiet. Efter åren i regeringsställning var partiet tröttkört. Opinionsframgångarna hade uteblivit och i valdebatten kritiserades Miljöpartiet från flera håll.

Miljöpartisterna hoppades att språkrörsbytet i höstas skulle bli en vändpunkt. Med en ny partner till Märta Stenevi skulle partiet åter kunna lyfta i opinionen. Dessutom var partiet i opposition och klimatfrågan, partiets hjärtefråga, väntades bli en viktig stridsfråga.

Facket slog larm

Men förhoppningarna om en nystart grusades redan innan kongressen i Örebro. Mycket kom i stället att handla om kritik mot Märta Stenevi, som anklagades internt för ”toxisk toppstyrning”. Fackliga representanter slog larm om en ”ohållbar” arbetsmiljö och partistyrelsen tvingades tillsätta en utredning om Stenevis sätt att leda arbetet.

När det sedan framkom att valberedningen tänkte föreslå Daniel Helldén som nytt manligt språkrör läckte uppgifter från partiet att Märta Stenevi vägrade vara med på samma presskonferens. Hon ska i stället ha förespråkat en annan språkrörskollega. Detta är uppgifter som har tillbakavisats av Stenevi men oavsett vad visar det tydligt de interna motsättningarna i partiet.

Fokus på interna konflikter

Någon nystart för Miljöpartiet blev det alltså inte. I stället har fokus riktats mot de interna konflikterna och missnöjet med Stenevi.

Daniel Helldén valdes också med minsta möjliga marginal, en enda rösts övervikt. Det visar att stödet för honom inte är direkt överväldigande.

När besked nu kommit om att Stenevi är sjukskriven på obestämd tid indikerar det att motsättningarna i partiet fortsätter. Enligt SVT:s källor finns ett fortsatt missnöje i organisationen med Stenevis sätt att leda arbetet.

Oklarheten kring Stenevis framtid

Utredningen om den interna arbetsmiljön ska vara klar inom en månad. Hur resultatet av denna kommer att presenteras är oklart. Ny kritik mot Märta Stenevi kan dock göra hennes ställning ohållbar.

Partiet sitter dock i en svår situationen. Märta Stenevi omvaldes på kongressen i höstas och ingen har öppet utmanat henne. I dagsläget är hon alltså vald till nästa kongress 2025.

Pressen på Märta Stenevi är stor, inte minst på grund av den interna kritiken. Opinionsläget är också fortsatt bekymmersamt för partiet. Trots att det varit mycket fokus på klimatpolitiken under hösten och vintern, och kritik mot regeringens klimatpolitik, saknas tydliga tecken på ökat väljarstöd för Miljöpartiet. Veckans misstroendeomröstning mot klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L) blev också ett misslyckande för Miljöpartiet, som varit med om att driva fram omröstningen.

Behöver inte betyda så mycket

Nu lämnar ett av språkrören den politiska scenen på obestämd tid. Det behöver inte betyda så mycket. Det nya språkröret Daniel Helldén kan i någon mening få bättre möjligheter att profilera sig som ledare för Miljöpartiet. I det kommande EU-valet företräds partiet dessutom av välkända politiker som knappast behöver draghjälp av språkrören.

Däremot innebär oklarheterna kring Märta Stenevis framtid som språkrör, utrymme för nya spekulationer om läget i partiet. Den typen av diskussioner brukar sällan locka nya väljare till ett parti.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.