”De svagaste drabbas hårdast – unga och invandrare”

Publicerad

Jan Nylander och Filip Struwe i Kommentatorerna om hur Sverige blivit bland de sämsta inom EU när det gäller ungas chans till fast jobb.

I Sverige finns en mängd olika anställningsformer för tillfälligt arbete; visstidsanställd, provanställd, säsongsanställd eller vikarie. När man blandar anställningsformerna efter varandra, så kan man fortsätta vara vikarie i all evighet i Sverige, trots att det strider mot EU:s lag, berättar inrikesreporter Jan Nylander.

– 2010 sa EU-kommissionen att Sverige bryter mot EU-rätten och då sa regeringen att detta ska vi ändra på, sedan har det inte hänt speciellt mycket.

Betyder detta att tillfälligt anställda i Sverige har sämre villkor jämfört med övriga EU?

– Forskning har tittat på tillfälligt anställdas rättigheter inom hela OECD – de industrialiserade länderna. Det har skett en märkbar förändring i Sverige. I början av 90-talet hade de tillfälligt anställda i Sverige bättre skydd jämfört med resten av OECD, nu ligger vi klart under genomsnittet. Detta har drabbat de allra svagaste på arbetsmarknaden, unga, invandrare – som har svårt att göra sin röst hörda.

Se hela resonemanget, klicka på videon ovan!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar visstidsanställningar

Mer i ämnet