Foto: SVT

Suzan har varit vikarie i fem år – på samma företag

Uppdaterad
Publicerad
Du kan vara vikarie i en evighet. Visstidsanställningarna som har blivit en fälla för de unga beror på att Sverige brutit mot EU:s lagstiftning.

Trots att Suzan Hawaz Ali- Heidari har jobbat inom samma butikskedja i fem år är saknar hon fast jobb. Suzan som trodde att hon skulle bli tillsvidareanställd fick nyligen veta att det kanske aldrig blir verklighet.

–Jag kände mig lurad. Jag ser inte något i det som gynnar oss som jobbar, det gynnar ju bara arbetsgivaren, säger Suzan Hawaz Ali- Heidari.

Att arbetsgivare kan stapla olika typer av visstidsanställda på varandra utan en bortre gräns bryter mot EU:s lagstiftning.

”Vill ha garanti för framtiden”

Redan år 2007 anmälde fackförbundet TCO Sverige till EU-kommissionen. För två och ett halvt år sedan meddelade kommissionen att Sverige måste ändra lagen. Frågan är känslig, många som har ett tillfälligt påhugg vill ha ett fast jobb.

–Du vill ha en garanti för framtiden. Du vill kunna köpa ett hus, eller en bil. Du vill kunna leva och veta vad du ska göra nästa vecka. För allt kretsar ju kring jobbet, säger Suzan.

Regeringen har  tagit god tid på sig. Förra året  lanserades ett första förslag som sågades av många remissinstanser. Därför tog arbetsmarknadsdepartementet i somras fram ett nytt förslag som går ut på att företag kan anställa personal i två olika former av visstidsanställningar i totalt fyra år.  Men det finns ett undantag  i lagen. Om den anställde inte jobbar under tre månader görs hela processen om.

Inget svar

TCO anser att förslaget fortfarande bryter mot EU:s lagstiftning och menar att det är allt för lätt för företagen att stapla visstidsanställningar på varandra utan att det finns en bortre tidsgräns.

SVT har förgäves försökt få en kommentar från arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M). Hon låter via sin pressekreterare meddela att hon först måste sätta sig in i alla remissvaren som kommit in, samt att frågan därför är under beredning.

Många unga är nyfikna på hennes svar.

-Vi är nästa generation som ska ta hand om samhället. Och vi vill känna oss trygga för att göra det också, tycker Suzan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar visstidsanställningar

Mer i ämnet