Regeringens förslag om vikariat sågas

Uppdaterad
Publicerad
En samlad opposition är kritisk mot regeringens förslag på hur svensk lag ska anpassas till EU:s krav på en tidsgräns för vikariat.
Det gör att arbetsmarknadsminister Hillevi Engström är osäker på om regeringen ska lämna ett förslag.
–Vi ska analysera remissvaren.

Det har skett en dramatisk förändring för de unga på den svenska arbetsmarkanden. I början av 1990-talet var var femte anställning tillfällig. Idag har över hälften av de unga mellan 15 och 24 år tillfälliga anställningar. Sverige ligger i topp bland EU:s länder när det gäller tillfälliga anställningar för de unga.

Sverige har i över fem års tid brutit mot EU:s regler genom att stapla visstidsanställningar på varandra.

Redan år 2007 anmälde fackförbundet TCO Sverige till EU-kommissionen, på grund av arbetsgivarnas möjlighet att stapla visstidsanställningar på varandra. Det gör att man kan vara vikarie i all evighet. EU-kommission slog fast att Sverige bryter mot reglerna och 2010 lovade regeringen att ändra på lagstiftningen.

”Löser inte problemen”

Samtliga oppositionspartierna i riksdagen gör nu tummen ner för det förslag som arbetsmarknadsdepartementet lanserat för att anpassa svensk lag till EU:s krav på en tidsgräns för hur länge man kan vara vikarie.

Förra året  lanserades ett första förslag som sågades av många remissinstanser. Därför tog arbetsmarknadsdepartementet i somras fram ett nytt förslag, som går ut på att företag kan anställa personal  i två olika former av visstidsjobb i sammanlagt fyra år. 

Lagen är dock utformad med ett undantag. Om den anställde inte jobbar under tre månader görs hela  processen om.

– Regeringen verkar vilja ha otrygghet på arbetsmarknaden, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk politiske talesperson

Miljöpartiets Mehmet Kaplan säger att detta inte löser arbetsmarknadens problem.

– Miljöpartiets förslag handlar om att det inte får staplas visstidsanställningar hur som helst. Det bör vara ett tak, säger Kaplan.

Även Socialdemokraternas representant i arbetsmarknadsutskottet Raimo Pärssinen vill ha ett tak.

– Vi vill införa en skarp tvåårsgräns för visstidsanställningar.

Sverigedemokraten Erik Almqvist, suppleant i arbetsmarknadsutskottet säger att regeringens förslag riskerar att urholka hela den svenska arbetsrätten.

Ska analysera

Flera remissinstanser, däribland Lunds universitet har riktat kritik mot regeringens förslag. Så här skrev juridiska fakulteten i ett utlåtande: ”Att fixera detta till tre månader gör regeln för missbruk alltför lätt att kringgå”.

TCO som anmälde regeringen till EU-kommissionen anser att det nya lagförslaget inte uppfyller EU-rättens krav. ”Den föreslagna lagregeln kommer inte att förhindra att arbetsgivare staplar tidsbegränsade anställningar på varandra på ett sätt som innebär att arbetstagare under mycket lång tid arbetar hos samma arbetsgivare utan att få en tillsvidare-anställning”, skrev TCO.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) säger till SVT Nyheter att hon ska analysera remissvaren och öppnar upp för att det kanske överhuvudtaget inte blir något lagförslag.

–Vi får titta igenom den här frågan och läsa alla remissvar och väga dem mot varandra så det är lite för tidigt att säga om vi kommer att lämna det här till riksdagen eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar visstidsanställningar

Mer i ämnet