Tjejerna (från vänster) Elna Wilton, Julia Fredriksson och Anna Lundmark på Östra reals gymnasieskola berättar om hur mobilanvändning stör deras sömn Foto: Andreas Hult / SVT Nyheter

Tjejerna berättar: Därför väljer vi mobilen framför sömnen

Uppdaterad
Publicerad

De vet att mobilen förstör deras sömn. Ändå väljer de att sova med den bredvid huvudkudden, med ljudet på, utifall att någon skriver något på sociala medier. Tonåringarna Anna, Elna och Julia vittnar för SVT Nyheter om hur de låter sömnen störas.

Unga har diagnostiserats med sömnstörningar i den öppna specialiserade vården i Sverige blir allt fler, det visar ny statistik från Socialstyrelsen. Det gäller både killar och tjejer mellan 15 och 24 år, men de senaste åren har tjejerna dragit ifrån killarna i statistiken.

SVT Nyheter har träffat tre unga kvinnor som vittnar om samma situation. För gymnasietjejerna Anna Lundmark, Elna Wilton och Julia Fredriksson blir det ibland bara fyra till fem timmars sömn per natt.

– Det blir en ond cirkel under vissa perioder. Man vaknar, är alldeles för trött och därför inte alert på lektionerna. Sedan går man hem och somnar. Sedan vaknar man sent på kvällen och då är du så pigg att du inte kan sova på natten, säger Anna Lundmark.

”Rädd att missa vad som händer”

Tjejerna berättar att mobilen alltid ligger bredvid huvudkudden, alltid med ljudet på, även när de sover.

– Alla måste vara tillgängliga hela tiden. Annars känner man sig utanför, säger Elna Wilton.

– Jag är så rädd för att missa vad som händer, Säger Anna Lundmark.

– Jag tror att det är ett beroende. Man väljer att bli väckt mitt i natten istället för att sova, säger Julia Fredriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.