Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under Aktuellt den 27 juni debatterades svensk aborträtt mellan Märta Stenevi(MP) och Ebba Busch(KD). Foto: SVT

Debatt mellan Busch och Stenevi om svensk aborträtt

Uppdaterad
Publicerad

L, C, M och MP vill grundlagsskydda rätten till fri abort – och KD vill att partierna i riksdagen ska skriva under ett symboliskt ”abortkontrakt”. I Aktuellt möttes språkröret Märta Stenevi (MP) och partiledaren Ebba Busch (KD) i en debatt om hur man ska värna om den svenska aborträtten.

I fredags rev USA:s högsta domstol upp det så kallade Roe mot Wade-beslutet som garanterat kvinnor rätten till fri abort. Beslutet gör att det nu är upp till delstaterna att bestämma om abort ska vara lagligt eller inte, vilket redan har resulterat i flera abortförbud.

Nu har debatten om aborträtt blossat upp även bland svenska politiker. Men inget av de åtta partierna i riksdagen vill ändra den svenska abortlagstiftningen, enligt Ebba Busch. I stället är det frågan om hur man ska värna om aborträtten som partierna verkar vara oense om.

”Vi har aldrig någonsin svajat i den här frågan”

På frågan om Miljöpartiet kommer att skriva under Kristdemokraternas så kallade abortkontrakt svarar Märta Stenevi att det inte är deras underskrift som Ebba Busch behöver på sitt kontrakt:

– Utan det är underskrifter från sina egna riksdagsledamöter, sina egna EU-parlamentariker och inte minst från sina tilltänkta regeringspartners i Sverigedemokraterna och kanske även delar i Moderaterna, säger Märta Stenevi i SVT:s Aktuellt.

Hon tillägger att det aldrig har varit någon tvekan från Miljöpartiets sida att stå upp för den svenska aborträtten. 

– Att man behöver upprätta ett kontrakt för att det ska vara självklart för Kristdemokraterna gör mig väldigt, väldigt orolig. Och därför ser jag snarare det här som ett tydligt tecken på att vi behöver gå vidare nu och grundlagsskydda aborträtten.

”Behövs för att möta oron”

Ebba Busch replikerar med att kontraktet behövs för att möta den oro som Miljöpartiet och företrädare för regeringen har spelat på hos många kvinnor som undrar om aborträtten är hotad även i Sverige.

– Vilket fantastiskt styrkebesked det skulle kunna vara, att i Sverige står åtta partier bakom svensk abortlagstiftning.

Enligt Ebba Busch kommer Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson att skriva under kontraktet, men hon har inte fått svar från de andra partiledarna.

– Det handlar inte bara om Sverige utan det handlar även om Sveriges roll gentemot övriga världen, att kunna vara ett föregångsland och visa på enighet över åtta partigränser, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer