Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Debatt om språktest för tvååringar.

Debatt mellan Pehrson och Stenevi om förskoleplikt för barn med bristfällig svenska

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna vill införa förskoleplikt för tvååringar med bristfälliga svenskkunskaper. Föräldrarna till barnen ska erbjudas språkförskolor – och om de vägrar ska socialtjänsten sättas in.

– Att använda dem som ett hot i den politiska retoriken är förödande för den tillit vi behöver bygga mellan föräldrar och myndigheter, säger Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi i en debatt i Aktuellt.

I måndags presenterade Liberalerna ett förslag om obligatoriska språktester för tvååringar som inte är inskrivna i förskolan. Vid bristfälliga svenskkunskaper ska föräldrarna uppmanas att skriva in sitt barn på språkförskolor.

– När man hotar med tvångsomhändertagande av barn som inte är inskrivna i förskolan handlar det inte längre om barnens rättigheter utan om att misstänkliggöra stora grupper av föräldrar på grund av deras bakgrund, säger Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.  

Enligt Liberalernas partiledare Johan Pehrson handlar förslaget om att bryta ett utanförskap som har växt i Sverige där det finns föräldrar som inte talar bra svenska hemma – något som barnen riskerar att ärva, menar han.

– Om man upptäcker att barnen inte har någon tillgång alls till det svenska språket ska man kunna erbjuda spåkförskolor, säger Johan Pehrson.

”En insats för barnen”

Om föräldrarna vägrar skriva in sitt barn på förskolan ska socialtjänsten sättas in, enligt Liberalernas förslag. Märta Stenevi kritiserar förslaget och menar att socialtjänsten har en viktig roll att fylla i att stötta familjer och fånga upp barn tidigt.

– Att använda dem som ett hot i den politiska retoriken är förödande för den tillit som vi behöver bygga mellan föräldrar och myndigheter, även i politiskt utsatta områden, säger hon. 

Johan Pehrson replikerar med att det inte handlar om att ”skicka socialtjänsten på någon” utan att försöka göra en insats för barnen för att de ska klara skolan och att lösa de integrationsproblem som finns.

– Jag förstår att det finns människor som jagas upp av Miljöpartiet eller islamistiska organisationer som påstår att socialtjänsten vill en något illa, säger Johan Pehrson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.