Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Adam Ihse/TT

Liberalernas partiledare Johan Pehrson håller sommartal

Uppdaterad
Publicerad

Lägg över mer ansvar för att hålla ordning och reda i klassrummen – det föreslår Liberalerna i vad man kallar ett ordningslyft för skolan. 

-  Eleverna ska ha ett uttalat ansvar för att sköta sig, säger partiledare Johan Pehrson i sitt sommartal.

Liberalerna föreslår ett vad man kallar ordningslyft för skolan. Partiet vill ha minst tusen nya speciallärare och man vill också kunna stänga skolor för obehöriga personer. L vill också lägga över mer ansvar på eleverna för studieron i klassrummen genom att införa ett ordningskontrakt mellan skola, vårdnadshavare och elever. I kontraktet ska det bland annat framgå vilka regler som gäller samt vilka konsekvenser som blir aktuella vid överträdelser.

– En av tre elever tycker att det är stökigt på lektionerna. Så ska det inte se ut. Eleverna ska ha ett uttalat ansvar för att sköta sig och inte förstöra för sina kamrater, säger partiledare Johan Pehrson i sitt sommartal i centrala Göteborg på söndagen.

Val 2022

– Det måste vara ordning och reda i alla klassrum, säger Pehrson.

Från vilken årskurs L vill att eleverna ska börja skriva på ordningskontrakt och ta det här ansvaret är ännu oklart och det återstår att utredas om förslaget blir aktuellt att införa.

Hyllar Marit Paulsen

Johan Pehrson passade i talet också på att hylla nyligen bortgångne partikollegan Marit Paulsen och tackade henne för hennes långa tid inom Liberalerna och politiken, och gav tillsammans med åhörarna en aplåd. 

– Marit gav mycket raka svar på svåra frågor. Alltid med värme och med ett sammanhang. Sverige har blivit ett kallare och tråkigare land efter hennes sorgliga bortgång.

– Tack vare liberaler som Marit är Sverige ett land som i dag samarbetar med andra länder om de stora frågorna, till exempel klimat, ekonomi och Rysslands krig mot Ukraina.

SVT:s politikreporter: Bockade av L-frågor 

Trots viss medvind för Liberalerna den senaste tiden är Liberalerna enligt opinionsmätningar fortfarande risksdagens näst minsta parti. I talet lyfte Johan Pehrson en rad klassiskt viktiga frågor för partiet.

– Det var ett långt tal där han bockade av frågor som Liberalerna har upprepat under våren och sommaren, kommenterar SVT:s politikreporter Karolina Skoglund.

– Han tonade ner sitt tal lite jämfört med till exempel talet i Almedalen tidigare i sommar, men han tryckte ändå in en del av de här skämten som har blivit lite av hans signum.

Se hela talet på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet