Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Lööf: Tyder på maktfullkomlighet från Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Var Alliansen beredd att regera efter att SD röstade igenom deras budget? Bjöd Löfvens regering verkligen in till samarbete med Alliansen? De senaste dagarna har präglats av beskyllningar och hårda ord. I kvällens Agenda möttes Centerpartiets ledare Annie Lööf och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i en debatt om det låsta politiska läget.

Var det rätt eller fel av statsminister Stefan Löfven att utlysa nyval? Regeringen och Alliansen har fundamentalt olika åsikter i frågan. Flera dagar har ägnats åt att beskylla varandra för att inte ta ansvar. I debatten mellan Annie Lööf och Gustav Fridolin blev det hårda ordalag.

Lööf: Löfven maktfullkomlig

Centerledaren uttryckte stor förvåning över statsministerns beslut att utlysa nyval i stället för att avgå och låta talmannen nominera en ny statsministerkandidat.

– Det här tyder på en stor maktfullkomlighet från Stefan Löfven. Han valde att inte släppa ifrån sig makten och utlova nyval i stället. Det förvånade mig djupt, säger Annie Lööf.

Fridolin: SD hade blivit regeringsunderlag

Lööf konstaterade att Alliansen mycket väl var beredd på att ta över makten när deras budget röstade igenom, något som å sin sida förvånade Gustav Fridolin.

– På valnatten avgick Fredrik Reinfeldt för att Alliansen hade förlorat valet och gjorde mycket tydligt att han inte ser att Sverigedemokraterna kan vara ett direkt eller indirekt regeringsunderlag. Hade vi fått en alliansregering på basis av att SD röstat på Alliansens budget hade de indirekt blivit ett regeringsunderlag.

Fridolin pekade på att Sverigedemokraterna uttryckligen har sagt att de kommer att fälla varje budget som inte tar hänsyn till deras syn på invandringspolitiken, vilket skulle ha gjort att en Alliansregering hade fallit även den vid nästa budgetomröstning.

Utsträckta händer ”ett PR-trick”

Vidare hänvisade MP-ministern också till allianspartiernas ovilja att ingå en bredare överenskommelser som anledning till att regeringen valde att i veckan annonsera ett nyval. Centerledaren kontrade dock med att regeringen i verkligheten, enligt henne, har varit mycket sparsam med sin samarbetsvilja.

– Det här är en efterhandskonstruktion från vänsterregeringens sida, att de har sökt samarbete. Det är ett PR-trick, vilket jag djupt beklagar. Jag hade gärna sett till exempel en energiöverenskommelse över blockgränserna, men nu har ni valt nyval, för att makten var viktigare för er, säger Annie Lööf till Fridolin.

Lööf menar att hon gärna hade sett en konstruktiv dialog med blocköverskridande överenskommelse, men att det föll på att den nyvalda regeringen valde att bryta en tidigare uppgörelse mellan blocken, den om friskolor.

Handslag om en valrörelse med politik i fokus

De två partiföreträdarna var dock ense om en sak: Om hur den kommande valrörelsen ska se ut.

– Det blir en väldigt konkret valrörelse. Det blir ett val om vilken ekonomisk prioritering vi ska ha i Sverige, säger Gustav Fridolin.

– Jag hoppas att den här valrörelsen kommer att handla om politik, om vilket Sverige vi vill ha. Jag hoppas att vi kan lämna spelteorierna i den här valrörelsen och fokusera på politiken och Sverige framåt, säger Annie Lööf.

– Det där kan vi ta i hand på, svarar Fridolin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet