Sabuni: ”Snabbaste sättet att sänka elkostnaderna är att sänka skatten”

Uppdaterad
Publicerad

Under vintern har många svenskar sett hur elräkningen kraftigt har skjutit i höjden.

Liberalerna vill satsa på kärnkraft – men får mothugg av energiminister Khashayar Farmanbar som hävdar att en utökad förnybar el leder till ett mer stabilt och lönsamt system.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och energiminister Khashayar Farmanbar (S) möttes för en debatt i Aktuellt om vad man kan göra för att motverka de höga elpriserna på kort sikt.

Liberalerna är ett av de partier som förespråkar att sänka skatten på el eftersom man menar att priserna nu börjar bli ohållbara för hushåll och företag.

– Snabbaste sättet att sänka elkostnaderna är att sänka skatten eftersom skatten är en stor del av den kostnad som man betalar för sin el, säger Sabuni i Aktuellt.

Riskerar bli slag i luften

Enligt Khashayar Farmanbar riskerar en sänkt skatt på el att bli ett slag i luften. Där man i så fall dränerar statens kassa på pengar som kunde gå till att stärka hushållens ekonomi med exempelvis riktade skattesänkningar till dem som har det sämst ekonomiskt ställt.

Han har kallat till sig företrädare för den ansvariga myndigheten Svenska kraftnät som enligt Farmanbar har presenterat en rad åtgärder för hur man ska kunna effektivisera överföringen av el inom landet för att få ner priserna.

Liberalernas Nyamko Sabuni menar att de höga elpriserna till stor del beror på att kärnkraft har stängts ner.

– Vi stänger ner väl fungerande kärnkraft och tror att vi ska klara oss enbart på förnybar energi. Det är inte så. Förnybart är bra, det är ett bra komplement, men vi behöver kärnkraften för omställningen, säger hon.

– Det är inte jag som är din motståndare, det är verkligheten, svarar Khashayar Farmanbar och gör en jämförelse med Finland som har satsat på ny kärnkraft.

”Blir värre utan kärnkraft”

Energiminister menar att den svenska vindkraften levererar el för 30 öre per kilowattimme, medan den finska reaktorn kommer ha ett pris på en bra bit över en krona.

– Svaret som regeringen måste ge är: kan hushållen och företagen lita på att de har el året runt till rimliga priser. Vi ser nu att så är inte fallet och det blir värre och värre om man vill stänga ner de kärnkraftverk som finns kvar, säger Nyamko Sabuni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.