Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när det hettar till i debatten mellan Douglas Thor, ordförande för Muf, och Helen Stjerna, generalsekreterare för A non smoking generation, om snusförbudet i skolan. Foto: SVT

Debatt om förbud mot snus i skolan

Uppdaterad
Publicerad

En ny utredning som föreslår snusförbud för elever under skoltid har väckt frågan om vad som egentligen värnar mest om ungdomars hälsa. Samtidigt som svenskarna röker minst i hela EU, visar forskning på att snusning även ökar risken för att börja röka.

I dag är det förbjudet att sälja snus till personer under 18 år, men det är inte förbjudet för personer under 18 att snusa.

Och i skolan ökar snusandet allt mer bland både tjejer och killar. År 2015 snusande en procent av tjejerna och nio procent av killarna i årskurs 9. Under förra året hade siffrorna stigit till 13 respektive 15 procent.

Douglas Thor, ordförande i Moderata ungdomsförbundet, pekar ut snuset som framgången till att Sverige i dag har den lägsta andelen rökare i EU.

– Vi ser att snus är betydligt mycket mindre farligt än vad rökning är. Att vi nu har en rökfri generation beror till stor del på att man kan välja ett alternativ som är mycket bättre för hälsan än rökning – snuset, säger han i SVT:s Aktuellt.

Snus ökar risken för rökning

Helen Stjerna på organisationen A non smoking generation lyfter i stället forskning som säger det motsatta.

– Det finns inga vetenskapliga belägg för att man är hjälpt av att snusa om man vill sluta röka. Tvärtom ökar risken för att man också ska börja röka om man använder snus.

Hon poängterar också att svenskarna slutade röka långt innan snuset började öka i landet.

– Anledningen till att snuset ökar är att tobaksindustrin har lanserat det vita snuset. Att Sverige har få rökare jämfört med andra länder i EU beror på vår lagstiftning.

Muf: Ska kunna välja själva

Douglas Thor tycker att ungdomar själva ska kunna välja om de vill snusa eller inte.

– Vår generation är den mest ansvarstagande som gått att uppmäta. Ge oss möjlighet att ta ansvar för att besluta om våra egna liv, säger han.

Se hela debatten i SVT:s Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.