Ferm (MP) och Hägglund (KD). Foto: SVT

”Antyder att nyanlända inte vill jobba”

Uppdaterad
Publicerad

KD:s utspel om sänkta bidrag till nyanlända insinuerar att viljan att jobba saknas. Det sade Maria Ferm (MP) i debatten med KD-ledaren Göran Hägglund i Aktuellt i kväll. Hägglund sade att det tar för många år innan nyanlända får jobb och att frågan måste lyftas. – Många väljare som tycker att det är en futtig debatt i Sverige, att det inte diskuteras tillräckligt mycket det man upplever som problem.

Kristdemokraterna presenterade i dag förslag för att minska Sveriges kostnader för flyktingmottagande. Förslagen, sänkt etableringsersättning för nyanlända, ett nytt skatteavdrag, tillfälliga uppehållstillstånd och snabbare avslag, har fått hård kritik från regeringspartierna.

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm tycker förslagen motverkar att nyanlända kommer in i samhället, sade hon i Aktuellt i kväll när hon debatterade med KD-ledaren Göran Hägglund.

Decemberöverenskommelsen

– Förslaget om tillfälliga uppehållstillstånd är dåligt eftersom det är viktigt när man kommer från ett nytt land från krig och förföljelse att man kan känna trygghet. Om man får ett tillfälligt uppehållstillstånd så känner man inte den tryggheten.

Men Hägglund menade att det är precis tvärtom.

– Integrationsprocessen i Sverige fungerar inte tillräckligt bra. När människor kommer hit så tar det i regel väldigt många år innan man är i arbete och kan försörja sig själv, innan man har en värdig bostadssituation och så vidare. Det måste vi ändra på.

”Människor blir fattigare”

Även förslaget om sänkt etableringsstöd kommer att få heltfel effekt menar Ferm.

– Förlaget om att sänka bidragen insinuerar att de som kommer till Sverige inte är tillräckligt intresserade av att skaffa arbete. Alla de jag träffar som har kommit som flyktingar är väldigt intresserade av att komma i arbete, sade Maria Ferm.

– Människor blir fattigare, inte mer intresserade av att komma i arbete, sade hon.

De lägre bidragen är tänkta att finansiera skattesänkningar som gör att man får större utbyte av arbete, menade Hägglund.

– Människor blir problem om de inte kan komma i arbete, det är därför vi lägger förslagen, sade han.

Han tog upp exempel på människor som varit i Sverige i flera år men aldrig haft ett jobb.

– Vi måste göra mer för att de personerna ska få en möjlighet att försörja sig själva och bidra i stort till samhället.

”Väljare tycker debatten är futtig”

Kristdemokraternas förslag har kritiserats för att spela Sverigedmokraternas invandringspolitik i händerna. Men Göran Hägglund vill inte svara på frågan om hur många väljare man hoppas vinna över från SD.

– Den frågan är helt irrelevant för mig, som politiker är min uppgift att hitta vägar för att skapa ett bättra land att leva i. Ett land dit människor kan komma och få ett värdigt mottagande och komma i arbete, svarade han.

Hägglund sade att många uppskattar att frågan tas upp.

– Vi vet att det är många väljare som tycker att det är en futtig debatt i Sverige, att det inte diskuteras tillräckligt mycket det man upplever som problem. Jag tycker att vi politiker har ett ansvar att diskutera med väljarna om de här svåra och väldigt viktiga frågorna.

Fakta: KD:s förslag i korthet

1. Sänkt etableringsstöd till nyanlända.

Samtidigt ska en nyanländ kunna tjäna en halv miljon kronor under fem år utan att betala inkomstskatt.

2. Tillfälliga uppehållstillstånd på tre år istället för permanenta.

Om skyddsbehovet fortfarande finns kvar efter dessa år ska personen få ett permanent uppehållstillstånd. Också den som etablerat sig på arbetsmarknaden under de tre åren ska ges ett permanent tillstånd även om något skyddsbehov inte längre finns.

3. Snabbare behandling.

Migrationsverket ska snabbare behandla ansökningar från länder som kan betecknas som säkra – från vilka nästan alla ansökningar avslås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet