• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man kan jämföra det med golf” – se när SVT:s reporter ger sig ut på stan i Counter-Strike för att höra hur spelarna själva svarar på idrottskritiken. Foto: Simon Krona

Debatten: Är e-sport verkligen en idrott?

Uppdaterad
Publicerad

E-sport är en idrott – det slog Riksidrottsförbundet, RF, fast när de nyligen röstade in Svenska e-sportförbundet som ny medlem. Men beslutet har väckt kritik i sociala medier.

”Trodde tanken var att göra något åt stillasittande ungdomar, inte att uppmuntra beteendet!” skriver en person i SVT Nyheters kommentarsfält på Facebook.

”Spela dataspel kommer jag aldrig se som en sport” skriver en annan.

Fått nobben år efter år

Svenska e-sportförbundet har i åratal försökt bli medlemmar, men fått nobben av olika anledningar. Senast det hände handlade det om att de enligt RF inte hade lyckats definiera vilka grenar som e-sporten innefattar.

Även i år ville Riksidrottsstyrelsen se ett avslag, bland annat på grund av att de ansåg att tävlingsreglerna bestäms av datorspelstillverkarna, snarare än av Svenska e-sportförbundet.

Men RF:s årliga stämma röstade som bekant tvärtemot styrelsens rekommendation och släppte in e-sporten.

Måste idrott innebära fysisk aktivitet?

Bland kritikerna på sociala medier verkar bristen på fysisk aktivitet ses som den viktigaste anledningen till varför e-sporten inte bör klassas som en idrott. Och Nationalencyklopedins sida om idrott skulle kunna ge dem rätt, beroende på hur man tolkar den:

”En inom idrottsrörelsen fastlagd definition är 'fysisk aktivitet som människor utför för att få motion och rekreation eller uppnå tävlingsresultat'”

Men RF:s definition är något bredare på den punkten. Så här skriver de om den fysiska biten:

”Det fysiska momentet är av mer än försumbar betydelse för själva aktiviteten, prestationen och resultatet.”

Boule och biljard

I sin ansökan har Svenska e-sportförbundet argumenterat för att den fysiska prestationen är avgörande i e-sport i likhet med boule, biljard och dart.

De anger schack som ett exempel på en tankesport där den fysiska aktiviteten inte är avgörande.

E-sportförbundet får medhåll från spelarna som SVT Nyheter får tag på inne i Counter-Strike.

– Man kan jämföra med golf. Det är inte heller jätteexplosivt, men det är fortfarande väldigt mycket teknik och strategi, säger Jonathan Thim med 10 års erfarenhet av Counter-Strike.

Hur tänker spelarna själva om kritiken? Se enkäten inne i Counter-Strike i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.