Foto: Maja Suslin/TT

Decemberöverenskommelsen: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildade en minoritetsregering efter valet i september 2014 misslyckades de att få igenom sin budget.

För att få igenom en kommande budget kom de överens med allianspartierna i den så kallade decemberöverenskommelsen, en pakt som bröts på fredagskvällen 9 oktober.

2 december 2014: Efter många spekulationer lämnar Sverigedemokraterna på en presskonferens besked om att de kommer att frångå praxis och rösta på Alliansens budget.

3 december: Sverigedemokraterna röstar på Alliansens budget som därmed blir den budget som kommer att styra Sverige.

DÖ upphävd

En kort stund efter att regeringens budget fälldes kallar statsminister Stefan Löfven till en presskonferens där han meddelar att han den 29 december har för avsikt att utlysa ett nyval. Nyvalet är planerat att genomföras 22 mars 2015.

Moderaterna meddelar under kvällen att de tidigarelägger sin extrastämma för att välja Anna Kinberg Batra till partiledare redan 10 januari.

19 december: Regeringen meddelar att de kommer att utlysa nyval först den 30 december, en dag senare än vad tidigare meddelats.

22 december: SVT avslöjar att hemliga samtal har inletts mellan regeringen och allianspartierna och att det inte är säkert att nyval verkligen blir av.

27 december: Med kort varsel kallar alla riksdagspartier förutom V och SD till presskonferens. Där meddelar de att det planerade nyvalet inte kommer att utlysas. De har istället kommit överens om ett åtta år långt avtal som gör det klart att det största politiska blocket ska få igenom sin budget även om de inte har en riksdagsmajoritet.

20 januari 2015: Sverigedemokraterna misstroendeförklarar Stefan Löfven men får inget stöd i riksdagen. Det är bara Sverigedemokraterna som står bakom misstroendeförklaringen.

9 oktober: Kristdemokraterna röstar emot decemberöverenskommelsen på sitt riksting. Ombuden går emot partistyrelsen som yrkat för att överenskommelsen ska gälla.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor meddelar att överenskommelsen är bruten, något som även de övriga partierna meddelar senare under kvällen.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra säger till SVT att hela överenskommelsen är över och att allianspartierna är redo att senast 2018 ta över makten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

DÖ upphävd

Mer i ämnet