Deklarationer på entrégolvet vid Skatteverkets kontor på Kungsholmen i Stockholm. Foto: Linda Malm/SVT

Deklarationer dumpas på Skatteverkets golv

Uppdaterad
Publicerad

Information om att Skatteverket har tagit bort sina brevinkast har uppenbarligen inte nått alla. Många har försökt lämna in sin deklaration fysiskt, en del genom att trycka in den genom en dörrspringa. Och nu förlänger Skatteverket tiden för personer som inte fått in pappersdeklarationen i tid.

Många har försökt trycka in blanketterna genom en dörrspringa på Skatteverkets kontor på Kungsholmen i Stockholm. Entrégolvet svämmar över av hundratals deklarationsblanketter.

– Jag tänker att det är lite sämre service faktiskt. Det finns ju många som inte kan deklarera på nätet av olika anledningar, säger en kvinna till Aftonbladet.

Skatteverket håller med om kritiken.

– Det är klart att det är sämre service. Men folk har tidigare kissat in i brevinkast och lämnat in brinnande föremål som förstört handlingar och vi ansåg att säkerhetsaspekten övervägde och stängde brevinkasten, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Kommer hanteras som vanligt

Han har fått in rapporter från 7-8 skattekontor om att deklarationer lämnats in genom dörrspringor och liknande och man kommer att hantera de deklarationerna på samma sätt som dem som kommit in på ordinarie sätt.

– Vi tar hand om dem som alla andra, säger Johan Schauman.

Han meddelar också att man inte kommer att straffa personer med förseningsavgift som lämnar in handlingarna på skattekontor under morgondagen, eller skickar in deklarationen per brev.

– Eftersom de inte gjort det av egen förskyllan.

Han säger nu att de kommer att utvärdera Skatteverkets hantering för att se om man kommer att arbeta annorlunda nästa år.

– Jag har varit med för länge för att inte utesluta någonting, säger Johan Schauman.

”Folk kliade sig i huvudet”

I Linköping låg det högar av blanketter innanför Skatteverkets entrédörr, skriver Corren.

– Jag gick förbi vid tjugo i sex och tyckte att det såg lite kul ut. Tidigare på dagen såg jag hur folk stod utanför och kliade sig i huvudet. Det verkar som de lyckades peta in papprena till slut, säger Åsa Ny, som skickat in bilder på högarna, till tidningen.

”Kan inte deklarera digitalt”

Utanför Skatteverket i Lund och Malmö var irritationen stor.

– Det minsta man kan begära är att man kan lämna in det närsomhelst eftersom jag inte göra det digitalt, säger Jonas Bengtsson, egen företagare från Malmö, till Kvällsposten.

Skatteverket tog bort sina brevinkast i fjol av säkerhetsskäl, för att minska risken för sabotage.

– Det inträffade incidenter som gjorde att det material som lämnats blev förstört. Därför kan man bara lämna material på papper under servicekontorens öppettider, säger Skatteverkets deklarationsexpert Anna Sjöberg till Kvällsposten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer